Keräilyn syvin olemus

torstai 24. tammikuuta 2013Näitä minäkin keräilin!
(kuva täältä)Törmäsin muutaman vuoden vanhaan Hesarin juttuun keräilystä. Sen mukaan keräilijät ovat ihmisistä onnellisimpia, sillä "löytämisen ilo on vilpitöntä hyvän mielen toimintaa. Keräilijän vastakohta on alakuloinen ihminen, jonka mielestä elämässä ei ole enää mitään mielenkiintoista." Hmm. Kiehtovaa.

Vaikka keräily ei olisikaan pakonomaista (TJEU: se Nelosen tv-sarja himohamstraajista), se voi silti olla aika addiktoivaa. Täällä sanotaan keräilemiseen liittyvistä addiktioista näin: "Sosiologiassa addiktiot on liitetty nykyiseen elämäntapaan. Kun suku, perinne ja 'suuret kertomukset' eivät entiseen tapaan määritä ihmisen identiteettiä, etsitään elämälle uusia kiinnittymispisteitä. Silloin astuvat kuvaan addiktiot niin hyvässä kuin pahassa."

Ensin ajattelin, etten ole kovinkaan kummoinen keräilijä. Enemmänkin minua on ahdistanut, jos ympärillä on paljon tavaraa. Enkä nyt varsinkaan ole milloinkaan mitenkään addiktoitunut, eijei. Kaapista ei löydy Muumimukeja (paitsi kaksi lahjaksi saatua) eikä kirjahyllystä postimerkkikansioita. Mutta hetken pohdittuani totesin, että onhan sitä tullut kaikenlaista keräiltyä vuosien varrella. Tässä pientä listaa suurin piirtein kronologisessa järjestyksessä:

 • Kiiltokuvat ja tarrat (no tietenkin)
 • My Little Pony- ja Barbietarrat
 • Kinder-lelut (erityisesti ne kilpikonnat, siis vuonna noin -90)
 • Kynät ja kumit
 • Kirjepaperit
 • CD-levyt
 • Postimerkkejä yritin myös keräillä noin 10-vuotiaana
 • Heppa-aiheiset kirjat, kortit, lehdet ja ihan mitkä vaan
 • (tässä välissä eli ala-asteen jälkeen keräilyvietti hiipui)
 • Kissanmalliset viinipullot eri väreissä (olisikohan mulla ollut niitä jopa noin neljä erilaista...)
 • Puolityhjät kosteusvoide-, aurinkorasva-, hiuslakka- ja muotovaahtopullot (nämähän jotenkin aina ihan itsestään kerääntyvät kylppärin kaappiin) 
 • KoKo-astiat (ei kovinkaan tavoitteellisesti, kaapissa on sekamelska eri värisiä astiota, eikä mikään mätsää)
 • Aino Aalto-lasit (ei kovinkaan tavoitteellisesti, kaapissa on kokonaiset viisi kappaletta, yksi meni rikki jossain vaiheessa)
 • (taas havaittavissa hiipumisen aikakausi)
 • Kauniit, ihanat, käytännölliset lastenvaatteet (tattadaa, no nyt ollaan nykyhetkessä!)

Mielestäni lastenvaatekiinnotukseni siis muistuttaa joltain syvimmältä olemukseltaan hieman keräilyä, tosin tässä tapauksessa kertynyttä tavaraa käytetään varsin ahkerasti ja siitä hankkiudutaan livakasti eroon käyttöajan päädyttyä. Täällä sanottiin myös näin: "Keräily on yksityistä, mutta voi myös yhdistää, luoda heimon tai sosiaalisen maailman sisäpiireineen." Juu, kyllä. Esimerkiksi blogithan ovat sosiaalinen maailma, jossa näistä keräilyn kohteista keskustellaan ja niihin liittyviä kokemuksia vaihdetaan. Jopa hehkutetaan. Eikös vaan? :)

Kirppikset ovat ehdottomasti osa lastenvaatekeräilyä, kyllä kummasti ilahduttaa ja piristää kun tekee niiltä kivoja löytöjä. Vieläkin muutes harmittaa kun jätin syksyllä kirppikseltä ostamatta hyväkuntoiset Molon Rainbow -toppahanskat. Ihan älytöntä. Olisi ne käyneet ihan hyvin meidän kokoelmiin.

Tulevaisuudessa ajattelin ihan oikeasti alkaa keräillä jotain järkevää astiastoa. Ollaanhan tässä jo päälle kolmekymmentä, hyvänen aika sentään. ;) Marimekon Siirtolapuutarha on nyt ensimmäisenä haavelistalla.

Mitä te keräilette? :)

7 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! No niitä lastenvaatteita!

  VastaaPoista
 2. Mulla oli muuten samoja kiiltokuvia pienenä! Ja tarrat oli kans ihan ykköshitti ala-asteella. Nyt taitaa olla nuo lastenvaatteet keräilyn kohteena,tai pikemminkin pakkomielteenä! :D Iittalan astiastoa oon yrittäny pikkuhiljaa keräillä kasaan,pääsis joskus ikean lautasista eroon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tämä alkaa jo lähennellä pakkomielteen tasoa täälläkin... ;) Nuo kiiltokuvat on kyllä ihanan nostalgisia!

   Joku Teema-sarja olisi kyllä hyvä perusastiasto...

   Poista
 3. Minen mittään keräile.. Eikun astioita kyllä! Tai minulla on pari astiasarjaa ruokalautasineen ja kahvikuppeineen - ja sitten on erikseen tullut joitakin esim. mukeja, jotka eivät kuulu mihinkään, mutta ovat kivoja aamukahvilla, kuten Muumimukit ja se iso Taika-muki.

  Minulla on jonkin sortin mukipakkomielle, sillä yritän perustella kovasti itselleni ihan vaan parin mukin hankintaa - piristykseksi ja jos joku kaveri tulee kahville. :D Toisillehan ei sitten tarjottaisi mitään, kun olisi vaan ne pari uutta mukia.. Tuo siirtolapuutarhan teepannu on minun toivelistalla ihan kärjessä. Alkaisin juomaan teetä takuuvarmasti, jos minulla olisi sellainen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä juon teetä ja tuo pannu kyllä kruunaisi teenjuontiharrastukseni! :)

   Astiasarjan keräilyyn täytyy täällä suunnassa tehdä panostuksia. Eihän tässä nimittäin mitään parikymppisiä opiskelijoita enää olla... ;) Aikuisella naisella on oltava aikuisen naisen astiasto!

   Poista
  2. Joo, kyllä täytyy olla ehdottomasti aikuisen naisen astiasto(t). Nuo mun haaveilemat irtokupit täytyy mätsätä jo olemassaolevaan toiseen sarjaan (valkoinen), eikä noista muutamista, eksyneistä kahvikupeista juo kuin allekirjoittanut. :) P.S. Parista kahvikupista se lähtee, pian onkin koko sarja!

   Poista