Ei tehdä tästä ongelmaa: kalsarit ja colleget

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Tämän blogin koko historian varmaan keskustelluimpia postauksia on ollut Kalsarigallup poikien äidille, ihan tarkalleen vuoden takaa.

No nyt on kuulkaa aihe taas tapetilla.

Nuo kovasti ylistämäni me&i slim sweat pantsit laitettiin tietysti päiväkotiin heti seuraavana päivänä, ja minä tyytyväisenä myhäilin että tulipas hankittua just passelit päiväkotihousut - niin näppärät sujauttaa toppahaalarin alle, kun ei resorit nouse tai paksu kangas häiritse. Erityisesti kivan kevyt olo vilkkaalla ja ei-palelevalla esikoisella juoksennella.

Iltapäivällä sain kuulla, että me&i slim sweat pantsit oli alennettu samaan kategoriaan kalsareiden kanssa. Collegehousua pitäisi olla päällä kuulemma, tuli palautetta toisen pojan ryhmästä. Liian ohuet on kun pelkillä kalsareilla keekoilee menemään.

Seuraavana päivänä lapsella oli päällään Noshin froteehousut. No nämä nyt on varmaan riittävän lämpimät ihan ilman kalsarikerroksiakin, päättelin tyytyväisenä. Iltapäivällä toppahaalarista kuoriutui lapsi, jolla oli alimpana kerroksena varahousuiksi laittamani Maxomorran paksuhkot velourhousut ja päällä nuo Noshin froteehousut. Nice. Ja tämä ei muuten ole mitään merkkipellen name droppingia, vaan mahdollisimman tarkkaa ja seikkaperäistä kuvausta siitä, millaisia vermeitä olen epätietoisena äitinä yrittänyt pojalle pukea.

Äh, luovutan. Minä mukaudun. Menen ensi tilassa Prismaan ja ostan niitä pitkiä kalsareita ja paksuja collegehousuja!

24 kommenttia:

 1. Se on sitä päiväkodin pukeutumispolitiikkaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yli puolitoista vuotta päiväkotiuraa takana, enkä vieläkään ole oppinut pukeutumispolitiikan saloja! :D

   Poista
  2. Se siinä onkin niin jännittävää, että juuri, kun luulet pääseväsi jyvälle, niin kaikki menee päälaelleen :D

   Poista
 2. Ei oo todellista :D Mä olen kerran huomannut, että pojalle oli puettu popin raitakalsareiden (mitä meillä pidetään ihan sisähousuina) päälle varahousuina olleet froteehousut. Slim pantsit on ilmeisesti hyväksytty kolitseiksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä meni slim pantsit suoraan kalsarikategoriaan, siellä olikin jo ennestään papun polvipaikkaleggarit ja gugguun trikoopantsit... ;)

   Hmmm. Mahtuisikohan tuonne slimien alle kalsarit...? :D

   Poista
 3. Ei oo totta :D Olen kyllä itsekin odotellut, että milloin tulee kyselyä siitä, ettei meidän pojilla ole pitkiä kalsareita eikä aluspaitoja. Tästä ei ole kauaakaan, kun pikkuveikalla oli toppahaalarin alla sekä pitkähihainen paita että fleecetakki. Ja asteet ehkä niukin naukin pakkasen puolella...Raukka oli ihan hiestä märkä. Poistin sitten vaivihkaa fleecet hänen repustaan, ettei niitä nyt ihan vielä puettaisi välivaatteiksi. Isoveikan kohdalla olen aikanaan selostanut, että poika on hikipää ja osaa kyllä itse kertoa, jos on kylmä. Eikä hänellä kyllä ikinä ole. Mutta nyt, kun ovat tosiaan uusissa ryhmissä, ei henkilökunta välttämättä tiedä näiden lämminverisyyttä.

  Kannattaa ehkä keskustella asiasta päiväkodissa. Lapset kun ovat niin kovin erilaisia tuossa lämmöntarpeessaan. Minusta ei ole ihan oikein sekään, että lämminverisiä hikoiletutetaan tavan vuoksi, vaikka ymmärrän toki senkin, että isossa ryhmässä on vaikea huolehtia jokaisen lapsen yksilökohtaisesta pukemisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tätä palautetta tuli muuten ainoastaan toisesta ryhmästä, toisessa ryhmässä slimit meni läpi heittämällä. Käytännöt siis näemäm vaihtelee ihan henkilön mukaan.

   Meillä on nyt pk:ssa puettu mm. tällaisia vaatekertoja viime aikoina: pitkähihainen paita, fleecetakki, toppahaalari, sadetakki ja kurahousut. Kelinä oli +2 astetta ja tihkusade. Huhhuh sanon minä! :D

   Mutta ei, ei, minä en heittäydy hankalaksi äidiksi... :D

   Poista
  2. Joo, nuo kuravaatteet kuuluvat valitettavasti päiväkotilaisen univormuun, jos on edes teoreettinen mahdollisuus, että haalarin polviin voi tulla kuraläikät. Siellä ne meidän pienet paistuvat muovikääreissä :/

   Meillä oli pk.ssa vielä vähän aikaa sitten sääntö, että lelupäivään ei saa viedä legoja. Tottakai tunnollisena ihmisenä noudatin tätä sääntöä. Ihmettelin aina, kun isoveikka narisi, että kaikilla muilla on legoja lelupäivänä. Ensin luulin, että kunhan puhuu vaan. Otin kuitenkin asian puheeksi lto:n kanssa, kun tuo vain toistui ja toistui. Asia olikin sitten niin, että legoja saa kyllä viedä, kunhan ottaa itse vastuun niiden häviämisestä. Mitä ihmettä?!? Olen aina luullut, että kaikki päiväkotiin viedyt lelut ovat lapsen/perheen omalla vastuulla. Tietysti. Mitä vain voi sattua, kun on paljon porukkaa. Pienet osat jäävät helposti kalusteiden alle. Legokielto tuli kuulemma siitä, kun jotkut vanhemmat syyttivät päiväkodin henkilökuntaa kalliin legosarjan osien häviämisestä. Huh huh.

   Tuli vaan mieleen, että onko sama homma tuon liikaa pukemisen kanssa ja ylenpalttisen sadevaatteiden käytön kanssa: päiväkodin henkilökunta ei silloin saa syytettä lapsen nuhasta ("liian vähän vaatteita päällä") tai kalliin haalarin likaantumisesta/kulumisesta. En yhtään ihmettelisi jos näin on, kun tämä alkaa kohta mennä samanlaiseksi oikeusjuttutouhuksi kuin amerikanmaalla!

   Poista
  3. Voipi ollakin! Ja toisaalta samaan aikaan vannotetaan, että haalarin pitää olla sellainen ettei haittaa vaikka sillä rymytään ja se likaantuu.

   Minua ei häiritse kuraläikät polvissa sitten lainkaan, meiltä löytyy pesukone ja haalaritkin on second handia. :)

   Poista
 4. Minä en tajua pitkiä kalsareita ollenkaan - sisällähän tulee liian kuuma jos on kahdet housut päällekäin! Ihme juttuja aina kuulee noista päiväkodin pukeutumisista - järjenkäyttö ei tunnu olevan aina sallittua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puen lapsia samalla eräällä tavalla logiikalla kuin itseänikin. Mun järki sanoo, että jos pakkasasteita on korkeintaan pari, ei toppahaalarin alla tarvitse olla kuin yhdet sisähousut. Nih! :)

   Poista
 5. Ei helvetti. Nyt puhuu siis lastentarhanopettaja (minä). Mä olen tänään todennut, että kaikenlaisia urpoja meillä on töissä. Kun saa rautalangasta vääntää joillekin asioita. Niitä on siis muissakin päiväkodeissa liikkeellä näemmä. Mulle on ihan sama, onko lapsi sisällä sukkahousuissa, kalsareissa vai kolitseissa. Jopa farkut, hameet ja mekot on meillä sallittuja. En tosiaankaan ala säätämään vanhempien laittamaa asua.

  Sitten kuravaatteet: Auta armias, jos uskalletaan märällä kelillä mennä ulos ilman niitä, niin jo on muutama äiti pahoittanut mielensä ja palautetta tulee, kun on haalari hiekkainen. Lapsi on siis kuiva, koska hänellä on tekniset asut, mutta äiti ei tykkää kun haalari on nyt ruman näköinen. Itselleni taas on ihan sama, pukevatko päiväkodissa pojalleni kurikset vai ei. En jaksa valittaa kummastakaan. Että usein me laitetaan ne kurahousut ihan vaan äitien mieliksi. Joillekin ei pueta, kun ko. äiti on sanonut ettei niin väliksi ole. Yhdelle puetaan aina, kun äiti ei ilmeisesti osaa käyttää pesukonetta. Että näin.

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ihana kommentti, kiitos siitä! (ja pahoittelut että tämän vastaamisen kanssa on kestänyt näin kauan...)

   Eli teet niin tai näin, teet aina väärin päin. Olit sitten äiti tai päiväkodin työntekijä. :) On teillä kyllä säätäminen kun pitää muistaa aina mitä kullekin lapselle taas sai ja ei saanut pukea... Sinänsä ymmärrän että kaikilla lapsilla vaikkapa on se kurahousupakko, niin kenellekään ei tule paha mieli, kun on pakko pukea kurahousut ja toisen taas ei...

   Vitsit, en ole vieläkään ehtinyt käydä marketissa kalsari- ja collegeostoksilla, pitäisköhän jättääkin väliin...? :D

   Poista
  2. Joo, ei me voida päiväkodissakaan kaikkia miellyttää. Mutta voisin antaa vinkin kaikille päiväkotilasten äideille: Laittakaa esille naulakkoon/lokeroon juuri ne vaatteet, jotka haluatte puettavan päälle. Itse toimin näin, enkä edes vie tarjolle fleeceä, jos sää ei sitä mielestäni ulkoiluvaatteen alle vaadi. Näin vähenee ylipukemisen mahdollisuus. Samoin töissä; lähtökohtaisesti oletamme, että esillä olevat on tarkoitus pukea. Toki opimme tuntemaan lapsia ja perheitä, niin tiedämme että jollekin kannattaa kaivaa se fleece repusta. Opimme myös se, että joku hikoilee helposti ja jollakin on aina kylmä. Isompien lasten (5-6v) kanssa on tosi hyvä, jos vanhemmat ohjeistavat itse lapsiaan. Lapsi tietää, että fleece ja kauluri kuuluu pukea, kun äiti sanoi niin. Joskus oikein kysymme lapselta, että sanoiko äiti jotain näistä rukkasista tms. Noudatamme sitten äidin ohjetta kiltisti lapsen kanssa, jos ohje on saatu.

   Ja helpottavaa on, jos joku on selvästi ilmaissut, ettei hänen lapselleen tarvitse aina pukea kuravaatteita pienellä kosteudella. Tai jos joku nimenomaan kertoo, että ne on puettava. Sehän on sitten helppoa, kun ei tarvitse arpoa. Että saa henkilökunnalle kertoa toiveitaan. Saa sanoa myös, ettei lapsi tarvitse kaksia housuja päällekkäin sisällä. Että nämä on meidän lapsen sisähousut ja se pärjää niillä.

   Me tehdään useinkin niin, että osalla on kurikset ja osalla ei. Teemme päätöksen sen mukaan, mitkä on lapsen ulkovaatteen ominaisuudet ja miten olemme huomanneet ko. lapsen äidin asiaan reagoivan :).

   -T-

   Poista
  3. Tähän monta peukkua, just näin! :)

   Poista
 6. Outoa :D meillä ei oo valitettu mistään eikä pueta kyllä liikaa vaikka isompi käyttää vieläkin ulkona vaan sitä fleecellistä vkpukua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä! :D

   Fleecellinen vk-puku on varmasti just hyvä näille keleille...

   Poista
 7. :D Älytöntä! Olen minäkin huomannut (vaikkei meillä ole siis pk:ssa Pienempi), että välillä ihmiset luulee meidän poitsun myös juoksentelevan pelkissä kalsareissa :D Neuvolan tätikin viimeksi sanoi, et "riisutaanpa nyt noi kalsarit", vaikka kyseessä oli just noi Papu polvipaikkaleggarit :D

  Ei minua haittaa, ajatelkoot. Ne on silti nuo slimmimmät pöksyt/poikien leggarit niin paljon helpommat päällä, huomaa siitäkin kun poika ei oikein muita kelpuuttaisi päällensä! Meillä löytyy yhdet peruscollarit ja parit velourpöksyt, mutta ne on aivan satunnaiskäytössä, koska Pienempi ottaa aina vaan noita leggareita.

  Ja samaan aikaan tytöt saa kyllä ihan vapaasti mennä leggareissa :) Hassua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös tuo kolmevuotias ei suostu pukemaan velourhousuja päälle. Tuolla kaapissa makaavat, kun vaan kapoiset housut hänelle kelpaavat. Hyvin olen opettanut siis! ;)

   No joo, tuo onkin hyvä pointti! Pitääkö tytöilläkin olla collegehousut leggareiden päällä??

   Poista
 8. Meillä taitaa olla sitten vähän yleisestä linjasta poikkeava tuo eskarilaisen lähipäiväkoti. Siellä ei ole vielä kertaakaan käytetty kurahousuja tänä syksynä; vaikka mun mielestä olis ehkä jo joskus ollut tarvettakin! :D Mutta en oo mieltäni pahoittanut. :'D Eikä kukaan oo alentanut esim. Papun polvipaikkaleggareita vielä kalsareiksi. Pitääkin osata olla tähän tyytyväinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, wau! Meillä sujahtaa kurahousut lasten päälle heti kun on hiukankin märkää. Ei siis kotona (ikinä) vaan pk:ssa siis... ;)

   Kyllä, kannattaa olla tyytyväinen pienistäkin asioista! Koskaan ei tiedä, milloin polvipaikkahousut saavat kalsareiden aseman! ;D

   Poista
 9. meillä on pkssa vain yhden housut, ja villahousut, pukee ne päälle jos tuntuu siltä :D kurahousuja on käytetty paristi, eniten on ollut päällä nyt fleecevuorellinen kurahaalari, jota tädit on kehuneet paljon. tosin meidän kuopus on vähän vilukissa, tänään oli sukkikset+velourit+paita+fleecetakki ja toi kumipuku ;D
  /kippuralla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen fleecevuorellinen kumipuku olisi varmaan hyvä! Sellaista ei olla vielä testattu. Näillä keleillä varmaankin ihanteellinen... Meidänkin kuopus on vilukissa, fleecetakki on paikallaan ohuehkon toppahaalarin alla kyllä! Yksilöllisiä nämä jutut, siksi on vähän hassua kun kaikki lapset tungetaan samaan muottiin, vaikka helpompaa se tietyllä tavalla onkin... ;)

   Poista
 10. Betway Casino in San Francisco - Mapyro
  Find out how 김해 출장샵 to play at 용인 출장마사지 Betway Casino, including the current games and offers. There is 경기도 출장마사지 no slot 성남 출장마사지 machine 순천 출장샵 at Betway yet.

  VastaaPoista