Vaahtoaako sinun teevetesi?

tiistai 5. helmikuuta 2013

Olen kova juomaan teetä. Mies välillä ihmettelee, miksi teevettä ei voi lämmittää mikrossa, vaan se pitää keittää liedellä (emme omista vedenkeitintä). No eihän sellainen, joka ei teetä juo, voikaan ymmärtää. Nimittäin mikrossa keitetyn veden pintaan ilmestyy ikävää vaahtoa, kun teepussin upottaa veteen.

Tykkäsitkö koulussa fysiikasta? En minäkään, mutta otinpa kuitenkin selvää, mistä tämä teen vaahtoaminen johtuu. Löysin muutamia teorioita asiasta täältä (jos google ei jotain tiedä, niin sitten ei tiedä kukaan). Koska ette kuitenkaan jaksa lukea koko juttua, niin yritänpä jotenkin referoida sitä tähän:

Hanaveteen on liuennut ilmaa. Liuenneiden kaasujen kertyminen kupliksi käynnistyy astian pinnan epätasaisuuksista tai nesteessä olevista epäpuhtauksista. Nesteen liike esimerkiksi teekeittimen paikallisen kuumennuksen aiheuttamissa konvektiovirtauksissa jouduttaa prosessia. Teekeittimessä keitettäessä pintaan nousseet kuplat puhkeavat heti ja kaasu haihtuu ympäristöön. Osittain se johtuu kiehumisen aiheuttamasta liikkeestäkin. Mikroaallot taas kuumentavat vettä astian ulkopinnoilta, jolloin veden lämpeneminen ei ole niin paikallista, kuin vedenkeittimen tapauksessa. Mikroaaltolämmitetyssä vedessä liuenneet kaasut säilyvät pidempään ja vesi saattaa astiassa olla keskeltä kylmempää kuin astian reunoilla. Mikrolämmityksessä kaasut siis eivät postu vedestä kiehumisen aikana, vaan pysyvät nesteessä mukana siihen asti, kunnes lisäät vierasaineet eli teepussin. Kun mikrossa kuumennettuun veteen uutetaan tee, nesteen pintajännitys kasvaa. Pintajännityksen ja nesteen liikkumattomuuden vuoksi kuplat jäävät pintaan muodostamaan vaahtoa.

Ymmärsitkö? En minäkään ihan täysin. Suurinpiirtein niin, että mikrossa vesi ei kiehu tarpeeksi rajusti poistaakseen vedessä olevat ilmakuplat. Tai jotain.  Jatkan siis teeveteni keittämistä kattilassa liedellä, kunnes saan hankittua kunnollisen teepannun. Tai sen vedenkeittimen. :)

Vihje Joulupukille ensi joulua varten...


8 kommenttia:

 1. Ei Joulupukille teepannutoivetta, vaan vihje miehelle ystävänpäiväksi, joka on jo ensi viikolla!!! Ja nyt sais Stockalta vielä -20 %.... Näkeeköhän sun mies tän vinkin ihan vahingossa?

  Niin ja kiitos, mäkään en suostu lämmittämään vettä mikrossa. Löytyy vedenkeitin, mutta mielelläni lämmitän levyllä, sen kerran, kun lämmitän siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihjattu on kyllä... :) Ennen jouluahan on myös hääpäivä, äitienpäivä ja syntymäpäivä noin muutamia mainitakseni...

   Poista
 2. Heh, tietenkään teevettä ei voi lämmittää mikrossa! Ja meilläkään ei ole vedenkeitintä. Mutta oma teepannu on niin jees! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla olikin tosiaan se hieno pannu, jonka löysit kirppikseltä vai muistanko väärin? :)

   Poista
 3. Mä en edes ole mikään teehifistelijä, mutta TIETENKÄÄN vettä ei voi lämmittää mikrossa. Kattila hellalle vaan, mars! :) Tuo pannu on kyllä ihana! Mulla on jo vuosia vanha keltainen Teema-pannu, joka on aika ihana, mutta vähän ärsyttävä, kun täydestä kannusta kaadettaessa teetä lorisee vääriin suuntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuulostaa hieman epäkäytännölliseltä pannulta tuo sinun omasi. :D

   Jos vihjailut eivät tunnu täällä päin menevän läpi, on se kai vaan pakko mennä itse ostamaan tuo pannu! :)

   Poista
 4. Ihana teepannu :) ja mikro on tietysti ei-ei!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä molemmista kohdista! :)

   Joskus muuten saa kahviloistakin vaahtoavaa teevettä... Yäkyäk...

   Poista