Päiväuniaika on pyhä

maanantai 4. helmikuuta 2013


Meidän pojat nukkuvat päivittäin päiväunet. Samaan aikaan. Näin on ollut jo yli vuoden ajan. Olen tästä hyvin hyvin tyytyväinen, ja otan kiitollisena vastaan tuon tunnin-parin lepotauon. Tuona aikana en todellakaan vahingossakaan tee kotitöitä, vaan päiväuniaika on pyhä, silloin rentoudun (eli pääosin roikun netissä).

Päiväuniaika on myös siitä pyhä, että en mielelläni poikkea päiväunirytmistä, jos ei ole aivan pakko. Kyläilyt sovin yleensä niin, että tulemme kotiin päiväuniksi tai sitten lähdemme vasta iltapäivällä kylään / asioita hoitamaan. Vauvan kanssa oli vielä helppo liikkua, kun vauvahan voi nukkua vaunuissa tai autossa missä vaan, mutta noin vuoden ikäisestä eteenpäin meidän tyypit ovat nukkuneet päikkärinsä omissa sängyissään. Myös meille kutsun vieraat niin, että päiväuniaikaan meillä olisi hiljaista, ja pojat saavat nukkua. Joskus tämä on vähän hankalaa, jos kyläilijöiden lapsilla on esimerkiksi ihan erilaiset päiväunirytmit.

Onko muita rytmien orjia?

P.S. Vielä vajaat kolme kuukautta tätä päikkäriaikanautintoa tiedossa, sitten seuraavaan elämänvaiheeseen... Otan tästä nyt siis kaiken irti. :)


15 kommenttia:

 1. Ehdottomasti tarkka rytmi meilläkin! Meillä tosin 09 syntynyt ei enää läheskään joka päivä nuku päikkäreitä, joten äidin on ollut pakko sopeutua vähän toisenlaiseen päivähetkeen. Ja vauva nukkuu vielä kahdet unet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tuo esikoinen on syntynyt 09 (loppuvuodesta), mutta tarvitsee kyllä vielä päiväunet. Toisaalta pärjäähän tuo jos jostain syystä ne jäävät väliin jonain päivänä (mutta äiti ei ehkä pärjää! :D).

   Poista
 2. Meillä kans päiväuniaika on Pyhä! Äidin oma kahvi/suklaa/netti hetki :D E nukkuu yleensä parin tunnin päikkärit,joten siinä on sopivasti aikaa istuskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa nautiskelua! Minulla yhdistelmänä on tee + suklaa + netti. :)

   Poista
 3. Joo, uniaika on pyhitetty äidin teen lipittämiselle ja netissä surffaamiselle! MEillä ei enää nuku kuin pienin, mutta toiseks pieninkin saa tehdä jotain hiljaisia juttuja omassa rauhassaan osan uniajasta - tää äiti tarvii pienen hetken itselleen... Ja uniaika on rauhoitettu vierailuilta kyllä!

  VastaaPoista
 4. Jep, mäkin pidän päikkärirytmistä kiinni kynsin hampain. 3-vuotias ei välttämättä kovin helposti unilleen enää nukahda, mutta ilta menee ihan itkuhulinaksi, jos päikkärit jää väliin. Mies oli tammikuun isäkuukautta viettämässä, ja aloin nukuttaa 1-vuotiasta rattaisiin (aikaisemmin hän nukkui etupäässä tissi suussa). Saapa nähdä miten kuviot asettuu, kun jäädään taas kolmestaan päiviä pyörittämään... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi molemmat nukahtavat aika helposti päiväunille. Yöunet ovat melko lyhyet (n. 10h), joten alkuiltapäivästä jo väsyttääkin.

   Tsemppiä taas alkavaan arkeen! <3

   Poista
 5. Meillä kaksi isompaa eivät nuku päikkäreitä, mutta heillä on lepohetki iltapäivisin. Nukahtavat myös autoon matkoilla ja se hankaloittaa iltoja, mutta ei voi mitään. Vanhempani asuvat tunnin ajomatkan päässä ja siellä melkeinpä joka viikko käydään. Muutenkin pörräään paljon kylillä ja sitten illat voi venyä -kun 5min autotirsatkin virkistää tunneiksi.
  Me sitten vaan kärsitään se nahoissamme ja mennään tilanteen mukaan, koska en jaksa kotonakaan vaan nyhjätä. Olen levoton.
  Joskus mietin, pitäisikö olla selkeämpi arki, mutta tää on toiminut ihan ok: herätään ja syödään kuitenkin suunnilleen samoihin aikoihin ja tekemisissä on joku järjestys. -paitsi kun riekutaan kylillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yllättävänkin tarkat ruoka- ja uniajat. En olisi etukäteen osannut kuvitella, että tämä menee näin. Luulin olevani ostareilla pyörivä citymamma, mutta vähiinpä on ostaripyörimiset jääneet pikkuvauva-ajan jälkeen. ;)

   Siinäkin olisi puolensa, jos no eivät uniaan nukkuisi - aikataulut olisivat paljon vapaampia erilaisille menoille. Nyt ajoitamme kylillä riekkumiset tarkasti joko aamupäiviin klo 9.30-12.30 tai iltoihin klo 15.30-20. :)

   Poista
  2. no en tiiä onko tämä nyt niin kätevää kun eivät yleensä nuku ja reissussa nukahtavat autoon kun illat on sitten härdelliä -viikonloppuna muorilassa yökylässä menivät nukkumaan puolilta öin. :O vaikka ei siinäkään varsinaista ongelmaa ole kuin se, että mä haluaisin rauhalliset illat. no tänään nukahtivat normiaikaan eli kasilta illalla.
   ymmärrän kyllä rytmin pitämisen täysin. Meiltä se ei vaan onnistu, paitsi suurinpiirtein. :D

   Poista
  3. Puolilta öin nukkumaan - juu, ei kiitos. ;) Meidän pojat nukahtavat aika usein n. klo 21.30, mikä sekin on tietysti aika myöhään. Jos päiväunia ei olisi, niin varmaan simahtaisivat jo kahdeksalta.

   Tuo on muuten jännä, miten ne 5min. autotirsat virkistävät! Jos esikoinen sattuu sellaisille jossain kohtaa simahtamaan, niin ne päikkärit oli sitten siinä, turha enää yrittää nukuttaa sänkyyn.

   Poista
  4. Jep. Sitähän muuten tämän päivän kaaos meillä oli, toipumista viikonlopun riennoista. Puuh, mutta noh, huomenna on taas levänneenpiä poikia mulla ja toiv. Rauhallisempi meno!

   Poista
 6. Meilläkin päikkäriaika on edelleen tosi pyhä kotipäivinä, enkä ihan vähästä suostu järjestämään siihen aikaan mitään menoa tai muuta ohjelmaa. Saa itsekin hetken vetää henkeä (=olla netissä, kuten sinäkin sanoit ;) ). Onhan se toisaalta myös hiukan rajoittavaa, että uniaika tulee pian. Kun aamulla käydään hitaalla, ei ennen lounasta ehdi puuhata kovin kummoisia. Sitten onkin jo päikkärit. Ja vuoden vaihteessa on sitten iltapäivästä tullut heti pimeää. Nyt onneksi päivät alkaa vähitellen pidetä, joten jospa jotain voisi puuhata vielä välipalan ja iltapäiväteen jälkeenkin. Niin odotan jo kevättä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään muista milloin olisin viimeksi kehittänyt päiväuniajalle jotain muuta ohjelmaa. Kyllä se on ollut aina sitten joku pakon sanelema juttu, jos pojat eivät omassa sängyssään ole olleet klo 13 mennessä. :)

   Tuo aika välipalan (meillä n. klo 15.30) ja päivällisen (klo 17.30) välillä on muutes aika lyhyt! Ei meinaan kerkiä ulos ainakaan kovin pitkäksi aikaa kaikkine pukemisineen ym, varsinkin jos on kokkailua tiedossa.

   Poista