Vahva nykyhetki

torstai 6. marraskuuta 2014Kuvan henkilöllä ei ollut viisi vuotta sitten mitään käsitystä siitä, millaista elämä olisi äitinä.

Esikoinen on jo viisi. Viisi. Olen miettinyt, miltä näkökulmalta asiaa käsittelisin blogissa. Vaihtoehtojahan on. Voisin kirjoittaa siitä, miltä tuntui makoilla sairaalassa viisi vuotta sitten tietäen, että tulisi synnyttämään keskosen. Voisin ihmetellä ajan kulua, elämän muuttumista, lapsen kasvua, omaa kasvua. Voisin kuvailla ylpeyden, ilon, huolen ja riittämättömyyden tunteita.Paras näkökulma aiheeseen on kuitenkin vahva nykyhetki. Kaverisynttärit. Lapsen ensimmäiset, meidän perheen ensimmäiset.

Jatkossa huomioitava seuraavat asiat:


 • Neljäkin vierasta olisi aika riittävä määrä. Tai no okei, vaikka kaksi. 
 • Päiväkotipäivän jälkeinen alkuilta ei ehkä ole sittenkään se otollisin ajankohta. Tai ehkä naapureita pitäisi vaan varoittaa ennakolta?
 • Ymmärrän hyvin vanhempia, jotka haluavat järjestää kaverisynttärit jossain muualla kuin kotona.
 • The kakku on asia, jonka voisi kyllä hoitaa paremminkin. Leipaisin eilen yhden version maidottomasta kakusta, joka ei onnistunut aivan toiveiden mukaisesti. Hain pari tuntia ennen juhlan alkua Prismasta Mud Caken. Fail. Lapsi itse sanoi että eiiiii, en syö tuota! Ja eräs vieraista kommentoi, että onpa pieni kakku.
 • Onneksi varasin kuitenkin riittävästi sipsejä, poppareita, karkkia ja keksejä.
 • Kakkukynttilöiksi onnistuin valitsemaan jotkut ekstraspessukynttilät, jotka kipinöivät palaessaan ja kun ne luuli puhaltaneensa, ne syttyivät aina vaan uudelleen ja uudelleen. Lopulta koko kakku oli kahdeksanhenkisen lapsiporukan syljen ja rään peittämä. Juu ei enää näitä kynttilöitä!
 • Paikalla on seuraavallakin kerralla oltava kaksi aikuista. 
 • Kaksikerroksinen asunto ei ole ihanteellinen tähänkään tarkoitukseen.
 • Ennakkosiivousta ei todellakaan kannata edes harkita tekevänsä.
 • Koira on jatkossakin syytä viedä hoitopaikkaan, ettei se saa elinikäisiä traumoja.
 • Yksi kaatunut limsamuki kuuluu kuvioon.
 • Se, että varaa synttäripäiväksi itselleen etäpäivän, ei ehkä riitä. Ehkä pitäisi ottaa ihan vaan vapaapäivä, ettei tarvitsisi puhallella ilmapalloja puhelinpalaverin aikana, ja toinen juhlista toipumiseen.
 • "Miten meni?" kysyivät toiset äidit varovasti ovella. Pystyin rehellisesti vastaamaan, että ainakaan keneltäkään ei mennyt luita poikki!
 • Onneksi nappasin mutakakkureissulta hetken mielijohteesta mukaani siiderin. Kippis vaan. Mun lapselle ja meille!

P.S. Pahoittelen kuvien laatua. En ehtinyt panostaa...

20 kommenttia:

 1. Mä niin repesin, kun luin taas postauksesi. Aivan huippu!!! Kirjoitat kyllä niin mainiosti, kahdehdittavaa!!! =) =) =) Täällä täytettään vasta kolme tammikuussa ja juhlitaan ihan perheen kesken vielä. Eräs ystäväni sanoi, että kannattaa venyttää niitäkin vielä vähän...ehkä kun on neljä...Tsemppiä ja Kippis!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah kiitos, ihan paras kommentti! Illassa oli tosiaan paikka paikoin hieman tragikoomisia piirteitä.

   Kaikkien jotka harkitsevat lisääntyvänsä, pitäisi ehdottomasti ensin läpäistä kaverisynttäritesti! :D

   Poista
 2. Komppaan edellistä. Sulla on ihan mahtava tapa kirjoittaa! Uppoaa täysin ja ihan samanlaiset ajatukset.

  Meillä esikoispoika täyttää viisi toukokuussa ja silloin on kai pakko lähteä tähän hommaan mukaan. Viime keväänä asiaa mietiskelin, mutta jätin puhumatta asiasta, kun siitä ei vinguttu :D sukulaiset sai riittää. Jossain kohtaa poika puhui, että haluaa sit 4v-juhliinsa KYMMENEN poikaa yökylään, mut onneks se ajatus unohtui, kun ihan sitä en olis kyllä toteuttanut, hui kauhistus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihana kuulla! :) Välillä pohdin koko blogin olemassaoloa, mutta tällaiset kommentit pistävät jatkamaan. :)

   Meidän poika kyseli miksei kaverit jääneet yökylään. Vastaukseksi hän sai jonkin epämääräisen puuskahduksen... Meillä selkeästi 4v ei ollut poika vielä kiinnostunut omista mahdollisista juhlista, mutta nyt käytyään muutamilla kutsuilla alkoi asia kiinnostaa. Pikkuveljensä täyttää keväällä 4, saapa nähdä joko hänkin haluaa sitten juhlat kun veljelläkin kerran oli...!

   Poista
 3. Sä opit nopeasti, jos sait jo ekojen kaverisynttäreiden jälkeen noin kattavan listan aikaiseksi. Mun 10 vuoden kokemuksella ulkoistetut synttärit ovat vanhempiystävällisin tapa selvitä(, jos ei lasketa niihin kuluvia euroja...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä aloin myös itse heti pohdiskella eilisten kokemusten jälkeen... Ihan jo pelkästään lisätilan vuoksi! Pitää varmaan kartoittaa potentiaalisia paikkoja. :)

   Poista
 4. Mä täällä nauran ääneen, varsinkin noille kynttilöille :) kirjoituksesi on kyllä niin totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilät oli kyllä jotain vallan epätodellista!! :D Ihan peruskynttilät kuvittelin hankkineeni... Synttärit oli yllättävän intensiivinen setti, mutta tottakai lasten ja erityisesti sen oman lapsen riemu palkitsi. <3

   Poista
 5. meillä oli eilen, kikattava tyttölauma 10 :D kakkua ei maistanut kukaan (oli 7v bileet), jäätelökakku+sipsit+keksit+popparit+mokkapalat+porkkanat meni.noh, jotain positiivista, ei tarvii huomiseksi leipoa uutta kakkua kun suku ryntää paikalle ^^
  koulupäivän jälkeinen hetki oli meistä taas oikein hyvä, 3l limsaa liian vähän, ja kissa teljettiin turvaan meidän makkariin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nuo lapset taida oikeasti olla kakun perään, mutta pitäähän se nyt olla että saa kynttilät puhaltaa! :)

   Kikattava tyttölauma kuulostaa helpommalta hallittavalta kuin parkouria vetävä poikaporukka, mutta tuostakin selvittiin! :D

   Poista
  2. aloin just ymmärtää, miksi noiden ikäisten kavereiden synttärit on usein jossain megazonessa tai parkourakatemialla ;D

   Poista
 6. Meillähän täytettiin viime viikolla vasta 4, kaverisynttäreitä ei järjestetty vielä kun äiti ei pysty mihinkään. Sopivasti oli lapsella sentään kerhopäivä ja siellä laulettu onnittelulaulu ja karkkien jakaminen riitti mainiosti. Viikonloppuna juhlittiin sukulaisvoimin kahtena päivänä (huoh), en meinannut selvitä siitäkään.

  Lisäksi ihmettelen sitä että mikä juttu se on kun tyttölapsi täyttää neljä niin kaikki jättävät ne oikeat lahjatoiveet kysymättä ja tuovat barbin :O. Meidän tyttö vielä miettii mitä sellaisella barbilla kuuuluisi tehdä ;).

  Saako 5-v. pojat pelkkiä autoja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi sitten poikani ollessa 5, hän sai lahjaksi paljon legopaketteja. Myös hänen kaverinsa näyttivät saavan niitä. 6-vuotiaana lahjat monipuolistuivat.
   -T-

   Poista
  2. Synttärijuhlinta kerhossa ajoi varmasti asian ja tosiaan ei meillä ainakaan neljävee osannut vielä vaatia kaverikutsuja. :)

   Viisvee poika sai tosiaan monta pakettia niitä legoja (kaikki kivasti Lego city sarjaa, jota aikomuksissa hankkia muutenkin). Sen lisäksi puuhakirjan, kyniä, turtles-ukkoja. Ja jonkun dinosauruksen munan, jota en ole vielä ehtinyt tutkia tarkemmin!

   Poista
 7. Meillä täytettiin toukokuussa myös 5 ja hiki hatussa järjestettiin niitä ekoja kaveri synttäreitä, kauheaa kuten nopeasti toi aika menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Synttärihommiin saa kyllä uppoamaan aika tavalla aikaa, tuskanhikeä ja halutessaan helposti eurojakin... :D Kivat juhlat oli, ainakin näin jälkikäteen mietittynä, hihi.... Huomenna sukulaisia ja sunnuntaina isiä, voi mikä juhlaviikko!!

   Poista
 8. Ihanasti kirjoitettu taas kerran! Ja onnea ihan hurjasti pienelle suurelle miehelle tätäkin kautta! A

  VastaaPoista
 9. No onpas teillä juhlaviikko! Tsemppiä!

  Meillä oli isoveikalla ekat kaverisynttärit vuosi sitten marraskuussa hänen täyttäessään 5 v. Viidestä kutsutusta vieraasta paikalle pääsi vain 3, mutta se oli oikeasti aivan riittävä määrä. Kaikki meni paremmin kuin odotin, sillä vieraat eivät tunteneet toisiaan ennestään (ujosteluun meni aikaa) ja mies järjesti aarteenetsinnän ja minä onginnan, joten tilaa riehumiselle ei oikeasti jäänyt. Ja herkkuja sai syödä vain pöydän ääressä (vaikka se jonkun mielestä voikin olla tylsää). Mies koki kaverisynttärit rankoiksi.

  Nyt eskarivuonna kaverisynttäreitä on ollut isoveikalla tänä syksynä kahdet ja kolmannet on ensi viikolla. Isoveikan omat 6 v bileet pidetään kuun lopussa. Hän haluaisi kutsua 7 vierasta ja se täytynee sallia. Tähän flunssa-aikaan kaikki eivät koskaan pääse osallistumaan. Hieman jo stressaa etukäteen. Teema on onneksi sama kuin vuosi sitten: karmeat kauhujuhlat. Viime vuodesta viisastuneena en ota kaverijuhlia samalle viikonlopulle sukulaissynttärien kanssa, vaan vädämme ne läpi arki-iltana, kuten muutkin tuntuvat tekevän (vaikka se toisaalta rankkaa onkin). Hoplop kutsuu varmaan jonain vuonna myös.

  Meilläkin kaksikerroksinen koti ja se todellakin vaatii kaksi aikuista paikalle juhlien ajaksi. Pillimehut pysyvät muuten paremmin pystyssä kuin paperimukit. Kakkua on turha väkertää tai hankkia. Jäätelöpaketin voi halutessaan koristella kakuksi, se yleensä maistuu lapsille. Mutta kuten totesitkin, kaikenlaiset naposteltavat ovat ne tärkeimmät.

  Onnea viisivuotiaalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, aika haipakkaviikko jälleen takana! :D

   Meillä kutsuttiin eilen sukua juhlimaan ja ihan hyvä että juhlien välissä oli yksi välipäivä, niin koko jengi ehti vähän hengähtää. Ehkä siis jatkossakin kaverikekkerit pidetään viikolla, ja niinhän ne tuntuu tosiaan muillakin yleensä olevan.

   Meille kutsuttiin kahdeksan vierasta, joista kuusi pääsi paikalle, ja koska kaikki olivat tarhasta toisilleen tuttuja, meininki oli katossa heti ensi minuuteista lähtien! :D Täytyy kyllä sanoa että ihailu kaikkia päiväkodintätejä kohtaan nousi taas monta pykälää, on tuollaisissa viisivuotiaissa aikamoinen tekeminen...

   Kauhukekkerit kuulostaa kivoilta! Ja hoplop myös ehkä jonkin vuoden vaihtoehtona... ;)

   Poista