Maalisaaga

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Täydellisen harmaan maalisävyn metsästys meni vähän kantapään kautta. Sävyn piti olla riittävän vaalea, riittävän tumma, riittävän neutraali, riittävän yksinkertaisesti harmaa, riittävän just se oikea. Harmaita sävyjä on hurjan paljon. Joku taittaa keltaiseen, joku siniseen, joku ruskeaan, joku violettiin, joku vihreään, mutta mikään sävy ei tuntunut olevan se oikea harmaa. Siis miten vaikeaa voi olla löytää harmaata maalia?? Google ruksutti ja koodit vilisivät päässä. Rautakaupan sedistä ei ollut muuten mitään apua.

Postasin aiheesta jo aiemmin, kun olin maalannut työhuoneen ja olohuoneen seiniä sinisellä harmaalla. Uusiksi meni juu.

Jotta nämäkin kokemukset tulee kattavasti dokumentoitua, niin nämä kaikki sävyt olen nyt sitten käynyt läpi joko isompien tai pienempien testipurkkien avulla:


Teknos NCS 1500-N

Liian sininen. No näkeehän sen nyt kuvastakin. Mutta hirmu kauniilta näyttää täällä. Tuolla sitä muuten olisi viitisen litraa tyhjänpanttina, jos joku sattuu kaipailemaan...Tikkurila H499

Liian sininen myöskin. Vaikka sitä ei kuvasta näekään. Sehän se näissä onkin hauskaa. ;) Luulin tämän olevan se oikea, vaan eipä ollutkaan.
Tikkurila K499 (Graniitti)

Liian tumma. Hetken aikaa suunnittelin sekoittavani tätä ja tuota edellistä ja katsoa millaista jälkeä siitä tulisi, mutta tulin järkiini.
Tikkurila H487 (Hohkakivi)

Vihdoinkin! Oikea sävy löytyi ystävien seinältä. Tattista vaan sinne vielä! Kuvan perusteella tämä ikään kuin taittaa ruskeaan, mutta seinällä se ei sitä ole. Lisäksi tämä sopii kauniisti yhteen ovenkarmien valkoisen kanssa. Toisin kuin maalarinvalkoinen. Mutta se onkin sitten saaga erikseen.


Mies kyselee, joko mahdollisesti voisin piakkoin viedä pinon maalipurkkeja, teloja ja pensseleitä pois saunasta väliaikaissäilytyksestä. Pitäisi kuulemma mahtua saunomaan. Mutta jos mä vielä jonkun seinän ensin maalaisin...?

12 kommenttia:

 1. Niinhän se on, että sitä maalia pitää sutia seinään ennen kuin näkee, miltä se näyttää juuri siinä seinässä, juuri sen paikan valaistuksessa. Ei oo helppoo! Hyvä että löytyi viimein! :)

  Ja ai miten niin saunassa pitäisi mahtua saunomaan - nimim. talvivaatteet edelleen siellä "kuivumassa" ;)

  *toiv ei tullut kahteen kertaan, jumii tämä bloggeri...*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teilläkin kuivatellaan toppavaatteet saunassa - sama homma! Siellä roikkuu parhaillaan pari toppahaalaria, joita en tosiaan ajatellut enää tuoda takaisin eteiseen ennen kuin ensi talvena.

   Maalin värisävy näyttää kyllä ihan erilaiselta eri valaistuksessa, ja samassa tilassakin eri seinillä. Ikinä ei voi olla varma etukäteen!

   Poista
 2. Kyllä! Meillä oli maalarit paikalla, kun lähdin pikaisesti hakemaan maalia eteisen seiniin. Harmaa, joka taittaa vihreään... Noh, seinät ovat nyt viidettä vuotta liian vihreät, mutta tuo hohkakivi näyttää kyllä hyvältä. Pistän sävyn mieleen, jos vihreys alkaa liikaa ahdistaa ja inspiraatio iskee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No mutta jos ne on menneet jo viisi vuotta niin ehkä menee toisetkin viisi vuotta...? Hohkakiveä sanottiin jossain blogissa "greigeksi" mutta minusta siinä ei kyllä ole beigeä. Mutta ei ole kylmä harmaa vaan hitusen lämpöinen. Tykkään!

   Poista
 3. Harmaa maali on yks vaikeimmista! Meillä kun haettiin oikeaa sävyä ruokailuhuoneeseen, niin aika monta pientä purkkia tuli ensin huteja, ennen kuin oikea löytyi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, eikä ne pienetkään purkit ole mitään ilmaisia! Nimim. niitäkin tuolta saunasta löytyy pino, jos joku kaipailee, hih...! ;)

   Luulen että tulevaisuudessa maalailen jollain ihan muulla värillä kuin harmaalla...! :)

   Poista
 4. Huoh, noita maalivalintoja! Yksi jos toinenkin purkki on testailtu, täällä sen valkoisen kanssa. Ja en enää itsekään muista mitä maalia mihinkin laiettiin kun on erikseen seinämaalia, kalustemaalia, kattomaalia ja pohjamaalia. Ja ei hätää, meillä on maalipurkit olleet kylppärissä jo vuoden XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on taatusti yhtä haastava väri! Ystäväni teki sen valinnan, että maalasi kaikki kodin seinät perusvalkoisella ilman mitään sävytyksiä - ei hullumpi valinta, ei ainakaan tarvinnut pähkiä värikoodiviidakossa!

   Poista
 5. Meinasin just tulla sanomaan, että eikös tuo ole se ns. greige. Ja niinhän se olikin.

  Meillä on myös harmaata seinissä, aika monessakin. Oikean sävyn valinta oli vaikeaa, mutta pakon sanelemana nopeaa toimintaa. :) Meidän piti 45 minuutissa päättää kaikki seinämateriaalit ja värit. Olihan se paha paikka, mutta toisaalta, en tiedä olisiko se viikkoja pohtimalla ollut yhtään sen helpompaa. Tuskin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, respect sinne suuntaan, kun olette saaneet nuo kaikki päätettyä noin minimiajassa!! :) Tosin paineen allahan tulee yleensä tehtyä hyviä päätöksiä, eikä ajaudu vatuloimaan.

   Joo, greigehän se, mutta minusta kumminkin ihan perusharmaa. Just se oikea. :)

   Poista
 6. Hei kiitos maalivinkistä! Meillä menee koti vaihtoon (taas) kun palaamme entisille huudeille (ikävä on ollut kova) joten löysin taas itseni googlettamasta Tikkurilan maalikarttoja. Laitan tuon sävyn ehdottomasti korvan taakse. Ja seinään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, olen kokonaan unohtanut vastata kommenttiisi Maria! Hei, onnittelut rohkeasta päätöksestä! Niin pitääkin tehdä kuin sydämessä tuntuu. :) Tuo sävy on kyllä hyvä, kannattaa pitää mielessä. Harmi ettei sinulla enää ole blogia, olisi niin kiva lukea vaiheistanne... :)

   Poista