Maanantaivapaat

maanantai 17. maaliskuuta 2014
Vietämme maanantaisin vapaata töistä ja hoidosta. Joskus osittainen hoitovapaa tuntuu parhaalta keksinnöltä ikinä, toisinaan taas pohdin olisiko viisipäiväinen viikko vain yksinkertaisempi, tavallisempi ratkaisu. Olen tästä kirjoittanut joskus aiemminkin, mutta nyt kun kokemusta on kohta vuoden verran, niin listataanpa taas plussat ja miinukset sekalaisessa järjestyksessä:

Plussat
 • Pitkä viikonloppu irrottaa arjesta tehokkaasti.
 • Lasten hoitoviikko on kevyempi. Koirallakin on vähemmän yksinoloa kotona.
 • Hoitovapaapäivinä voi hoitaa asioita, kuten käydä neuvolassa, kirjastossa, kaupassa ja postissa. 
 • Hoitovapaapäivinä voi tavata kavereita, nauttia auringosta jos sellainen sattuu paistamaan (kuten tänään), juoda teetä lasten nukkuessa päiväunia (kuten tänään).
 • Kela tukee ratkaisua, kunnes nuorin täyttää kolme.
 • Säästöä tulee työmatka-ajassa, bensoissa, päivähoitomaksuissa.


Miinukset
 • Lasta harmittaa, kun hän ei ole koskaan hoidossa maanantaisin jolloin on lelupäivä. 
 • Lapset eivät pääse päiväkodin juttuihin ja leikkeihin sisälle aivan niin hyvin, kun ovat hoidossa vähemmän kuin useimmat, eli 15pv/kk. Tämä on siis vain näppituntumani asiaan.
 • Äitiä stressaa, kun työt kasaantuvat hoitovapaapäivien aikana, eihän niitä asiantuntijatyössä kukaan toinen tee sillä välin. Joskus stressaa pahastikin, jos töissä on joku tilanne päällä. Yleensä vilkaisen työsähköpostit jossain vaiheessa päivää.
 • Äidillä onkin (kenties harhainen?) kuvitelma, että olisi parempi työntekijä, jos olisi paikalla täyden viikon.
 • Kieltämättä äiti myös kaiholla katselee sitä -20% osuutta joka leikataan palkan päältä joka kuukausi. Tosin pienempi veroprosentti kompensoi. 

Minun osittainen hoitovapaani jatkuu vielä tämän vuoden loppuun, jatkosta en ole vielä päättänyt. Aika näyttää!

Tänään meillä oli hyväntuulinen hoitovapaapäivä: käytiin pulkkamäessä ja kirpputorilla. Löysin aivan ihanat puiset maatilan asukit. Lapset arvostivat enemmän muovimopoja. En yllättynyt...

Aurinkoa kaikkien viikkoon!

23 kommenttia:

 1. Meillä taas on perjantait vapaita, eikä kyllä yhtään haittaa tämä järjestely ;) Ihania kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No helpottaahan se kotielämää huomattavasti! :)

   Poista
 2. Mulla oli viime kesänä 5töitä 5vapaata 5töitä tyylillä ja tykkäsin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa muuten aika ideaalilta työtahdilta, jos on sellainen työ että pystyy tuolla järjestelyllä menemään! Sopivassa suhteessa työtä ja kotia.

   Poista
 3. Mullakin oli esikoisen aikana lyhennetty työaika. Kun menin takaisin töihin ja satuin jäämään lomautetuksi niin tuli aika suurena yllätyksenä, että noita osittaisella hoitovapaalla olleita viikkoja ei laskettu niihin työviikkoihin, joista se ansiosidonnainen lasketaan. Eli niiden yli hypättiin taaksepäin ja omassa tapauksessa huonompaan palkkaan :/ Kuitenkin osa-aikatyö 18h/vko ois laskettu. Mut kiva oli kyllä aina olla perjantai kotona lapsen kanssa! Oli niin paljon enemmän aikaa tehdä kaikkea mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, auts! Kuulostaapa epäreilulta. Näistä kuvioista ei kyllä aina etukäteen tiedä miten ne menee.

   Poista
 4. Tein reilun vuoden 6 tuntista työpäivää ja itse koin sen hyväksi systeemiksi. Meillä menee sen verran paljon aikaa työmatkoihin että nyt täydellä työpäivällä lasten hoitoaika on noin 9h päivässä, vaikka mies vie ja minä haen. Lyhennetyllä työajalla hoitopäivä oli noin 1,5h lyhyempi kun ruokistakaan ei ollut pakko pitää. En kokenut että nelipäiväinen työviikko olisi meillä toiminut yhtä hyvin, mutta työnkuvani onkin sellainen ettei haitannut vaikka olin paikalla vain klo 8.30-14.30. Asiantuntijoilla ainakin meidän työpaikalla on paljon kokouksia, joiden kannalta tuo lyhyt työaika voi olla haasteellisempi.

  Teija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas tämä nelipäiväinen viikko tuntuu paremmalta vaihtoehdolta, kun säästää 100km / vko ajassa ja bensassa. Mutta ehdottomana apuna tässä meidän kuviossa ovat myös isovanhemmat jotka hakevat lapsia hoidosta pari-kolme kertaa viikossa! Siten pk-päivistä ei tule koskaan kovin pitkiä lapsille.

   Hyvä että perheillä on vaihtoehtoja, joista valita se itselleen sopivin!

   Poista
 5. Meilläkin pohditaan osittaisen hoitovapaan etuja ja haittoja. Syyskuussa olisi tarkoitus palata töihin ja olen aina haaveillut neljä päiväisestä työviikosta =) Laskin, että säästöä tulee bensassa, hoitomaksussa ja pienemmän veroprosentin myötä sen verran, että ei taideta juuri miinukselle jäädä. Perjantait olisin vapaalla tytön kanssa ja luulen sen helpottavan meidän elämää huomattavasti. Ei meillä töissä varmaankaan katastrofia tapahdu, vaikka en olekaan paikalla viitenä päivänä viikossa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole tehnyt tarkkaa laskelmaa, mutta olettaisin että ei tässä tosiaan juurikaan miinukselle taideta mennä. Kyllä ehdottomasti suosittelen ainakin testaamaan osittaista hoitovapaata! :) Pitkänä viikonloppuna ehtii irrottautua arjesta ja tehdä jotain mukavaa lasten kanssa.

   Poista
 6. Mulla nousee kyllä karvat pystyyn tuosta, että hoitovapaalla (tai sairaan lapsen kanssa kotona) pitää nykyään pystyä hoitamaan työasiat lähes normaalisti. Milloinkohan se ulottuu kesälomaankin? Missä välissä meistä kaikista tuli yrittäjiä ja sellaisia, että meidän pitäisi kieriskellä kiitollisuudessa, jos saamme tehdä mielekästä työtä ja antaa vastineeksi kaikkemme työlle?

  Hienoa perheenne kannalta, että pystyt tekemään nelipäiväistä viikkoa. On takuulla kannattava ratkaisu, vaikkei tällä hetkellä aina siltä tuntuisikaan. Mutta epäreilua itsesi kannalta, jos joudut noita listaamiasi asioita pähkäilemään. Kai se jatkuva syyllisyys on naisten taakka, josta miehet ovat autuaan vapaita! Teet niin tai näin, aina se on jotenkin väärinpäin...

  Kivoja kirppislöytöjä :) Aurinkoista viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan olla vähän sellainen että työ imaisee mukanaan, kun se on oikeasti kivaa. :) Ja toki olen myös tunnollisuuteen taipuvainen, perussuorittaja. ;) Enpä kyllä tunne yhtään miestä, jolla olisi tällaisia ongelmia, siinä olet kyllä ihan oikeassa!

   Kyllä tämä nykyinen ratkaisu lyhyemmästä työajasta on ehdottomasti plussan puolella toistaiseksi! :)

   Poista
 7. Oih, kyllä tänään olisi oikein mielelläni ollut päivällä lasten kanssa ulkoilemassa auringonpaisteessa. :) Upealta näyttää teidänkin päivä!

  Varmasti on argumentteja tuollaisen järjestelyn puolesta ja vastaan, mutta veikkaan kyllä, että tuskin tule koskaan tuota katumaan. :)

  Me ei olla olla oikein koskaan edes mietitty vastaavaa ratkaisua, taloudellisesti ei vaan jotenkin onnistuisi. MUTTA toisaalta meillä on lapsilla kohtuulliset hoitopäivät, kun mies ei tee aivan täyttä työpäivää ja hakee ja vie lapset. Että ehkäpä myös siksi ei olla niin mieittykään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja piti sanoa vielä että a) ihania kuvia ja b) hölmö määrä hymiöitä mulla tekstissä! :) <- ja taas yksi

   Poista
  2. No ihan varmasti en kadu! :) Ehtiihän niitä täysiä viikkoja toivottavasti tekemään vielä suorastaan vuosikymmenet...Teillä kuulostaa olevan kanssa tosi toimiva kuvio arjessa. Sehän se on pääasia, että jokainen perhe löytää sen oman rutiininsa.

   Hei mulla on aina hymiöitä liikaa, yleensä joka kappaleen lopussa! Ärsyttävää! :D :P

   Poista
 8. Mä tein tuota lyhennettyä kanssa 4 kk ja tykkäsin siitä ihan älyttömästi. Mulla on jaksotyö ja vapaat tuli siis vähän miten sattuu ja kun mulla on myös viikonloppuja töissä, niin viikolla olikin usein sitten vain 2-3 työpäivää. Se on kyllä tosi hyvä juttu, mutta tosiaan aika hankala kun ne työt kuitenkin sitten odottaa siellä eikä niitä kukaan muu tee sillä aikaa. Itse siis juurikin stressasin siitä ja musta tuntui, että palasin töihin, mutta en kuitenkaan juuri koskaan ollut siellä töissä :)

  Mun mielestä tuo oli kuitenkin hyvä loiva lasku tuon 2,5 kotivuoden jälkeen ja ehdottomasti tekisin saman kyllä uudelleenkin. Loppupeleissä palkassakaan ei mitään älytöntä eroa ollut kun veroprosentti ja hoitomaksut olivat pienemmät ja sitten sai kelalta vähän sitä tukeakin. vapaapäivien määrän nähden siis halvalla meni :D

  Tosi hyvä systeemi kyllä tuo osittainen hoitovapaa on ja ihan mahtava juttu, että meillä on sellainen mahdollisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kiva kun on niitä arkivapaita, voi tehdä lasten kanssa mitä mieleen juolahtaa tai olla tekemättä mitään erikoista. Kuten todettua, on hyvä että on vaihtoehtoja, ja täysin ymmärrän heitäkin, jotka tekevät täyttä työaikaa.

   Tuo, että on palannut töihin, mutta ei juuri koskaan ole töissä tulee vähän turhankin todentuntuiseksi, kun lapset sairastavat, itse sairastaa, on niitä hoitovapaapäiviä, ja työt vaan kasautuvat ja kasautuvat... No, tällaista se on nyt tässä elämäntilanteessa, eihän tätä ikuisesti kestä. Kohta täällä kotona ei kukaan seuraani kaipaa, vaikka kuinka pitäisin osittaista hoitovapaata! :D

   Poista
 9. Tosi hyvää analyysia aiheesta. Se on varmasti juurikin noin kuten kirjoitat. Mäkin joskus mietin, että onnistuisiko mullakin, mutta menisi liian sekavaksi se paletti kaikki osineen, joten näillä mennään. Kiitti vielä viimeisestä ;) A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellenne! <3

   Teillä on hyvä kuvio juuri noin. :) Ja voihan sitä tosiaan jossain vaiheessa kokeilla miten se lyhennetty luonnistuisi. En muista mainitsinko, mutta tiedän myös sellaisia, jotka tekevät 90% työaikaa, eli joka toinen perjantai on vapaa. Ei hullumpi ajatus sekään.

   Yksi kohta missä voisi kokeilla 6-tuntista työpäivää vaikka muutaman kuukauden ajan, on lasten koulun aloitus.

   Poista
 10. Blogissani on sinulle muistaminen :)

  Pidin eilen ylityövapaata ja voi että oli ihanaa kun maanantai ei ollutkaan ihan niin maanantai! :D Tosin päivä meni pesten pyykkiä, auttaessa isompaa läksyissä ja koe-alueessa ja siivotessa muutenkin, mutta se yleinen oleskelu-olo oli vallalla koko päivän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, pitää tulla katsomaan! :) Pyykin peseminen kuuluu yleensä melko vakkarina meidän hoitovapaapäiviin, jos ei ole jotain reissua ohjelmassa. Sitten ei tarvitse niin paljon ahkeroida tuollaisia viikonloppuna... Niin, ja bloggaaminen on myös aika lailla maanantaivakio!

   Poista
 11. Jaahas, tähänkin jäi näemmä kommentoimatta!
  Mutta siis pitkälti samoja aatoksia minulla osittaisesta hoitovapaasta. Tosin nyt alkuvuoden aikana päällimmäiseksi tunteeksi on noussut stressi, kun työssä on ollut tosi kiireistä, joten on alkanut ahdistaa, että koko ajan on hommia rästissä, ja ei pysy työkavereiden vauhdissa. Varmasti perheellisenä sellainen fiilis olisi välillä joka tapauksessa, mutta nyt se on ollut ihan koko ajan. Niinpä olenkin päättänyt, että tämän kevään jälkeen osittainen hoitovapaa saa riittää.
  Ehkä kirjoitan tästä vielä blogissakin tuonnempana... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne rästissä olevat hommat ja jatkuva kiinni ottaminen stressaavat ihan oikeasti, tiedän tarkalleen mistä puhut! Ja vaikea on sitä työtehtävääkään rajata sen 80% työajan mukaan, koskaan ei oikein etukäteen voi tietää millainen työaika mihinkin asiaan menee.

   No niin, postaustasi odotellessa! :)

   Poista