Valekuristustauti

maanantai 3. helmikuuta 2014

Olen Vihervaaran Annani lukenut, ja mieleeni on elävästi jäänyt kohtaus, jossa Anna pelastaa kuristustautiin menehtymäisillään olevan pikkulapsen. Parannuskeinoa en muista, mutta dramaattinen kohtaus ja sana "kuristustauti" olivat riittävän karmivia jättääkseen muuten pysyvän muistijäljen. "1800-luvun lopulla kuristustauti oli Suomessa varsin tavallinen tauti. Kuolleisuus oli esimerkiksi Helsingissä 1880-luvulla 25 %," kertoo Wikipedia. Nykyään tauti tunnetaan nimellä kurkkumätä, ja rokotus tätä vastaan kuuluu rokotusohjelmaan.

Esikoisella on tällä hetkellä valekuristustauti = kurkunpääntulehdus = laryngiitti. Hänellä on selvästi taipumus saada tuo tauti aina pahemman flunssan yhteydessä. Hyljemäisestä haukkumisyskästä ei voi erehtyä, ja ensimmäisellä kerralla (pojan ollessa noin vuoden ikäinen) ääni todella pelästytti.

Ensiapuun ei ole tarvinnut lähteä, vaan yölliset yskäkohtaukset ovat talttuneet, kun poika on pystyasennossa rauhoittunut ja hengitellyt vesihöyryä tai viileää ulkoilmaa. Paino sanalla rauhoittunut, sillä yskäkohtaus ei tahdo mennä ohi jos lapsi huutaa.

Viime yö oli meillä siis valekuristustautiyö, ja tänään olemme kotona, edelleen. Pojat ovat sairastelleet vuoronperään viime keskiviikosta lähtien. Ohjelmassa on ollut Kaapoa, autorataleikkejä, värittämistä, muovailuvahoja ja muuta rauhallista touhua. Riitelyä ja satunnaista riehumista unohtamatta.

Avainkaulanauhat eivät liity valekuristustautiin, vaan ovat poikien lempileluja. ;)

Kotiäitiydestä kaipaan sitä, että voi rauhassa hoitaa kotona sairastavia lapsia ilman huonoa omaatuntoa tekemättömistä töistä. Yllättävän vähillä sairasteluilla olemme tähän asti selvinneetkin!

Yhden pitkään mielessä pyörineen asian aion kuitenkin hoitaa kuntoon tässä kuussa: vesirokkorokotteet.

33 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista! Kurkunpääntulehdus on inhottava :( Meillä on kans pienimmällä taipumus siihen, ja nykyään se onkin aika kylmäävää kuunnella sitä hengitystä yöllä, että pitäiskö lähteä jonnekin ja millä, kun ei ole autoa ja muut lapset on nukkumassa, ja kelle soittaisin keskellä yötä... :/ Toivon vaan että terveenä pysyttäis! :) Vesirokkorokotteita olen minäkin pohtinut, kun pienet ei ole sairastaneet, mutta onhan se aika iso investointi kahdelle ottaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei teille tule moista pattitilannetta eteen! Lueskelin netistä, että kurkunpääntulehdukset vähenevät reilusti kun lapsi tulee noin 4-5 vuoden ikään, toivotaan siis näin!!

   Poista
  2. No siis viimeksi oli just tällainen tilanne, että olisin varmaan lähtenyt lasta viemään yöllä jos se olisi helpommin onnistunut (täällä yöpäivystyskin on 25km päässä) :/ Mutta selvittiin siitäkin, ikkunan vieressä pystyasennossa hengitys helppasi niin että lapsi nukkuikin jopa, minä en... aamulla käytiin sitten tk:ssa hengittelemässä adrenaliinia ja saatiin kortikosteroidit. Toivotaan ettei enää tulis tuollaisia!

   Poista
  3. Sun pitää sopia jonkun naapurin kanssa että saat tulla vaikka keskellä yötä soittamaan ovikelloa. :)

   Poista
 2. Meilläkin on pojalla hieman taipumusta siihen ja infektioastmaan, babyhaler olikin aiemmin käytössä aina kun tuli kipeäksi. Nykyään ei ole onneksi enää tarvittu. Pikaista paranemista teille sinne! (Ja mä poden jo etukäteis tuskaa töistä kun taidan olla hitaasti, mutta varmasti tulossa kipeeksi ja tiedän et tänne jää kaaos, mikäli niin tapahtuu. Kääks!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ollenkaan taipumusta infektioastmaan mutta nämä kurkunpääntulehdukset silloin tällöin kiusaavat. :(

   Tämä etäkulttuuri ja mobiilitoimisto on toisaalta huono homma. Olen syyllistynyt kurkkimaan sähköpostia ja hoitamaan juoksevia asioita nytkin kotoa käsin. :/ Toisaalta se helpottaa omaa tuskaani, kun palaan töihin, koska siellä ne kaikki työt kumminkin odottavat...

   Poista
 3. Pikaista paranemista sinne! Meillä menossa vaan pientä flunsaa, mutta ainahan ne yöt menee sairastaessa pipariksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta. :( Viime yönä mies hoiti heräilyjä varsin kiitettävästi, otti pojan viereensä nukkumaan ja minä ängin pojan sänkyyn! Ensi yönä lienee minun vuoroni...

   Poista
 4. Meillä omakohtainen kokemus siitä ettei rokote anna suojaa vesirokolta, hieman meni rahat hukkaan kun kuitenkin molemmat taudin sai :( Jos voisin valita uudelleen niin en lähtisi rokottamaan alle kouluikäistä lasta. Pikaista paranemista teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja kuulla! :/ Toiveena olisi kumminkin, että jos tauti on tullakseen niin se tulisi edes lievemmässä muodossa, kuten Hanna tuossa alla kirjoittaa. Ja kiitos! :)

   Poista
 5. Paranemisia sinne! Meillä ei kurkunpääntulehdusta ole koskaan ollut, mutta uskon että on aika ikävä tauti pienillä.
  Meillä molemmat poikaset ovat saaneet vesirokkorokotukset ja ainakin vielä on tauti pysynyt poissa. Sehän ei täyttä suojaa anna mutta jos tauti tulee niin tulee paljon lievempänä kuin muutoin olisi. Omasta mielestä sillä saa kyllä rahoille vastinetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä rokotteesta kai haittaakaan ole muuta kuin mahdollinen rahojen menetys - onpahan sitten yritetty estää tautia ainakin. Kuulun ehkä siihen koulukuntaan, että jos noin ikävään tautiin rokote on, niin miksei sitä sitten laitattaisi - olen kuullut vähän kauhutarinoita lähipiiristä. Ja kyllä, ei olisi myöskään töiden kannalta hyvä olla pois paria viikkoa putkeen, joten on se yritettävä nyt ainakin. :)

   Poista
 6. Meillä sairastetaan myös. Meillä lapset ovat sairastaneet vesirokon alle kouluikäisenä. Päätin, että jos lapset eivät ole sairastaneet vesirokkoa ala-aste ikäisenä, sitten rokotetaan. Siispä heti kun lähipiiriin tuli vesirokkoa, menimme sen hakemaan, aika vähällä siitä pääsi. Paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :)

   Mullakin oli aiemmin tuo ajatus, että jos eivät kouluikään mennessä ole sairastaneet, niin sitten... Mutta olen nyt tullut toisiin aatoksiin kun olen kuunnellut paria tarinaa taudista läheisiltä. :/ Ajattelen siis, että jos voi taudin estää niin yritetään nyt sitten.

   Poista
  2. Ai niin, ja paranemisia teillekin!! :)

   Poista
 7. Auts, ei kuulosta ollenkaan kivalta. Paranemiset teille!
  Meillä vesirokko olis tarkoitus sairastaa perinteiseen tyyliin, ja juuri tänään hoitotäti kyselikin saako rokko tarttua jos se heille tulee tutulta. Kaipa se mitä pienempänä sen parempi pitää paikkansa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen säännön minäkin olen kuullut. Meillä alkaa toi isompi olla jo neljän ja puolen, joten toiveet lievästä sairastamisesta hupenevat koko ajan...

   Itse muuten olen sairastanut taudin ilman näpyn näppyä, mutta vasta-aineet on kuitenkin verikokeella tutkittu, eli sairastettu siitä huolimatta on... :o

   Poista
 8. Muistan itsekin elävästi tuon kohdan Vihervaaran Annasta! Karmiva kohtaus muuten niin ihanassa sarjassa.

  Pikaista paranemista teille! Minäkin harkitsen vesirokkorokotteita pojille. Kurkunpääntulehdusta meillä ei (kop kop) ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, olin ihan varma että joku muukin sen muistaisi! (Samat kirjat ja tv-sarjat siis katsottu sielläkin ;) )

   Kiitoksia! Poika meni äsken nukkumaan ja eikös sieltä taas pari hyljemäistä yskäisyä kuulunut juuri äsken... Voi huokaus.

   Poista
 9. Paranemista potilaalle! Meillekin on kurkunpääntulehdus tuttu ja ekalla kerralla säikähdin sitä haukkuvaa ääntä. On kuitenkin mennyt meidän pojalla ohi parissa päivässä ihan kotihoidossa.
  Vai että vesirokkorotukset? Hmm... pitäisköhän meidänkin? Miehelle otettiin pari vuotta sitten rokote, kun ei äitinsä mukaan ole tautia sairastanut, mutta lapsen suhteen ei olla osattu päättää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Edelleen on kuumetta mutta meno on kova silti, huhhuh... Nuo vesirokkorokotteet on pyörineet mielessä aika kauan ja nyt sitten sain aikaiseksi pyydettyä neuvolasta reseptit JA vieläpä varattua ajan pistämistä varten!

   Poista
 10. Meillä sairastettiin vesirokko perinteiseen tyyliin ennen joulua, 4v ja 2,5v pääsivät niin vähällä ettei rokote olisi kyllä enään voinut tautia lievittää :D Mies on rokotettu aikuisiällä ja hänelle tauti tuli, mutta luultavasti rokote sitä lievitti koska ei kovin paha ollut. Ja vaikka rokote voi lievittää taudin niin kestoonhan se ei vaikuta, käytännössä näppylöiden määrään. Että saattaa silti tulla pitkä loma töistä ;) Omien lasteni kohdalla olen sitä mieltä, että jos ei kouluikään mennessä ole sairastanut niin sitten rokote, muutoin hankitaan sairastamalla kunnollinen vastustuskyky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän vesirokkosairastaminen kuulostaa unelmatapaukselta. Voi kun tietäisikin etukäteen millaisena tauti tulee ja onko jälkitauteja jne... Olisikin helpompi tehdä päätös. Mutta nyt ollaan jo vahvasti menossa sen rokotteen suuntaan. Ajattelin otattaa vielä ne vahvistukset puolen vuoden kuluttua, sitten pitäisi olla jo aika hyvä suoja. :) Vähän vielä arvon pitäisikö rokote ottaa itsellekin (taudin olen ilmeisesti sairastanut verikokeen mukaan mutta yhtään näppylää minulla ei ole koskaan ollut), mutta neuvolasta oli sitä mieltä ettei ole syytä...

   Poista
 11. Ihana Vihervaaran Anna. Sata kertaa luettu kirjat ja katsottu sarja. Hyvin on kyseinen kohtaus mielessä.
  Meillä esikoiselle otettu vesirokkorokote just ennen päiväkotiin menoa 1v7kk ja kuopukselle otan varmasti kans, kunhan nyt täyttää sen vuoden. Oon ite sairastanut taudin kyllä ja ennen omia lapsia ajattelin, että kaikkihan sen sairastaa, mut silloin en tiennyt rokotteesta. Eihän sellaista tautia kannata sairastaa, jos sen voi estääkin, kun jollekin se voi olla vaikka 5 viikkoa sairaalassaoloa. Harvinaista, mutta mahdollista. Mä en oikein ymmärrä tuota tahallista omien lastensa sairastuttamista, että haetaan jonkun luota tartunta. Ei mun pää kestäis sitä, että sen kautta lapsi sais jonkun vakavan version taudista.

  Oon itekin tehnyt töitä lapsen sairastellessa. Onnea on etätyömahdollisuus. Saishan sitä tietty olla tekemättä mitään, mutta onhan se fakta, et helpottaa siinä omaa seuraavaa työpäiväänsä.
  Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ehdoton suosikkisarjani tuo Vihervaaran Anna!! Puri mahdottoman hyvin kymmenenvuotiaan romanttiseen mieleen. :)

   Mekään ei olla tosiaan osallistuttu "vesirokkobileisiin" vaikka sellaisiakin kuulemma järjestetään... :) No, jokainenhan tekee päätökset omista lähtökohdistaan, mutta me taidetaan nyt lähteä rokotelinjalle. Toivottavasti on hyvä päätös!

   Kävin tänään töissä toteamassa että kaaos mikä kaaos. :D Nyt onkin jo sitten oma kurkku kipeä, huoh...

   Poista
 12. Huhh! Jaksamista ja paranemista! <3 T: kuopuksen yskää viime yön kuulostellut, taipumusta on, laryngiitti iskemässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haukkuyskä kesti meillä kolme yötä tällä kertaa, yleensä on mennyt ohi yhdessä yössä! Tänään ei ole enää haukahtelua kuulunut, joten luottavaisin mielin (ja silmät jo valmiiksi ristissä) kohti ensi yötä...! Tsemppiä sinne! Nyt kuulee muuten joka paikasta että ihmiset on kipeänä. :/ Päikystäkin taitaa olla puolet kavereista kotona sairastamassa.

   Poista
 13. Mä luin poikaa odottaessani kirjan Yösyöttö, jossa lapsella oli toi laryngiitti. Ajattelin silloin, että tämä pitää muistaa, jos tällainen joskus vastaan satttuu. Sitten tuli se yö kun poika alkoi "haukkumaan" ja ellen olisi tuota viihdehömppää sattunut lukemaan ja tunnistanut heti tautia, olisin varmasti ollut shokissa, että mitä minun lapselleni tapahtuu. Mieskin oli ihmeissään, kun minä vaan tyynen rauhallisesti totesin, että nyt vaatteet päälle ja heti ulos pakkaseen.

  Pojalla oli noita kohtauksia aika säännöllisesti, mutta nyt KOP KOP KOP niitä ei ole noin puoleen vuoteen ollut... Toivotaan, että tuo pitää paikkaansa, että ne muutenkin vähenevät 4-5-vuotiaana. Ja toivon ja luotan myös siihen, että nämä ovat tytöillä harvinaisempia.

  Meillä on molemmilla lapsilla vesirokkorokote. Pojalla kun on perussairaus (astma) olemassa, niin mitään lisähankaluuksia en tieten tahtoen halua. Ja sitten tuntuisi hullulta, että toista ei rokottaisi. Eihän se välttämättä estä vesirokkoa, mutta lieventää ainakin. Kaverin 1-vuotias kävi läpi niin kauhean vesirokon, että siitä meille tuli ajatus, että jos tuon voi estää jollain niin meille kiitos. Eli ei välttämättä ihan pikkuisillakaan ole helppo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, minäkin olen lukenut kyseisen kirjan joskus esikoisen vauva-aikana, ja muistan myös hyvin tuon kohtauksen! Se mullakin oli mielessä kun eka kurkunpääntulehdus osui meidän kohdalle. Samoin muistan sen kohtauksen, jossa se vauva meinasi tukehtua johonkin mitä oli laittanut suuhun. Ja sen, jossa vauvan vaari oli saanut jonkun sairaskohtauksen kesken lapsenlapsensa hoitamisen. Huom huom, draama jää siis meikäläisen mieleen! ;D

   Lievempikin vesirokko kuulostaa kivemmalta vaihtoehdolta kuin potentiaalinen hyvinkin ikävä tauti. Kiitos siis uskonvahvistuksesta! :)

   Poista
 14. Meillä kun Isompi oli varmaan jotain 7-8kk iski tuo ekaa kertaa (ja minä muuten myös Annani lukeneena muistin tuon heti :) ). Silloin oli siihen olemassa nestemäistä lääkettäkin joka oli sairaan tehokasta, pari milliä annettiin ja loppui haukkominen, joku avaavan lääkkeen tyyppinen lääke se oli, en muista enää nimeä, mutta EU:n takia se joskus 2005 tienoilla jouduttiin kieltämään sen myynti euroopassa... No mut meille se pelasti montakin yötä, meillä Isompi sai tuon melkein aina kun oli muutenkin kipeenä. Toinen mikä auttoi ihan ekana oli tosiaan tuo pakkaseen vienti. Me tehtiinkin niin, että napattiin eka peittokääröön pikapikaa ja siellä se helpotti ekaksi ja sitten sisälle tultua lääke. Kummasti se ulos vienti myös rauhoitti lapsen aina heti :D

  Meillä ja tuttavapiirissä mellastaa kumma tauti: kova kuume ja hillitön päänsärky. Kesto 2-5 päivää. Mulle ei ole iskenyt, mutta Isompi oli siinä la-su ja Pienempi ollut nyt su-ti. Pikaista paranemista sinnekkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sieltäkin löytyy Anna-fani! ;)

   Mitä, miksi tuollaiset lääkkeet on poistettu?! Kyllä olisi kuule kaivattu tässä viime öinä. Nyt uskon että tulehdus on menossa ohi, koska tänään ei ole haukkuja enää kuultu. Uskon ja TOIVON.

   Onpa oudon kuuloinen tauti. Tuohonko ei siis liity nuhaa lainkaan? Kaikenlaisia pöpöjä nyt liikkeellä. Kohta varmaan iskee vatsatauti. Tämä nuhakuume vielä menettelee, mutta vatsatauti... se onkin sitten ihan kamala show.

   Poista
  2. Tää meidän on sitten kuulema influenssaa. Nyt viikon verran ollut päällä ja pienoisesti nenät vuotaa... mutta nyt vasta!

   Poista
  3. Olisikohan tämäkin influenssaa... Vaikka alkoikin eri tavalla!

   Poista