Nörtit

perjantai 28. helmikuuta 2014

Ihailen lasteni IT-taitoja. Vihaisen linnun ammuntatarkkuus on nelivuotiaalla jo varsin kehittyneellä tasolla. Kaksivuotiaskin osaa käyttää hiirtä.

Koodata nämä eivät sentään vielä osaa.

En näe kohtuullista viihde-elektroniikan käyttöä pahana asiana pienilläkään muksuilla. Maailma joka tapauksessa pyörii informaatioteknologian ympärillä, joten miksipä ei antaisi lasten tutustua siihen pieninä annoksina kerrallaan. Nämä asiat tulevat kuitenkin olemaan osa heidän arkeaan myös koulussa ja opiskeluissa, joten perusvalmiuksia on hyvä treenata.

Parasta on, että iPadeja on meidän taloudessa vain yksi. Silloin on nimittäin väkisinkin kehitettävä neuvottelu- ja yhteistyötaitoja oman veljen kanssa. Jos homma ei suju, iPad poistuu kirjahyllyn päälle. Parhaimmillaan yhteisessä pelaamisessa on ihan mahtava flow. Silloin äiti saattaa viettää omaa flow-hetkeään teekupillisen ääressä tai imurin kanssa huhkien.
Tällä hetkellä perinteisellä PC:llä suosituin peli on meidän lasten kohdalla Pikku Kakkosen "Taikametsä". Se on kiinnostava, vuorovaikutteinen ja myös erittäin opettavainen (mm. numeroita, värejä, kirjaimia, kelloa jne...)! Löytyy täältä. Tässä pääsee opettelemaan mm. hiirellä klikkaamista, piirtämistä tai raahaamista. Ihan oleellisia kansalaistaitoja nykyään!

Taikametsä

iPadilla aika hauskaksi peliksi on osoittautunut Pizzalino, jossa pääsee kaulimaan pizzaa, valitsemaan siihen erilaisia täytteitä ja paistamaan sen uunissa. Viihdettä ja luovuutta. Sen löydät täältä. Tietenkin perinteinen Angry Birds toimii myös aina!

Pizzalino

Mitkä on teidän muksujen suosikkipelejä? Vinkit jakoon!

T. Eräs joka pelasi ala-asteella Commodore64:sta, yläasteella Larrya ja lukiossa Simsiä. Yläasteella osallistui vielä perinteiselle konekirjoituskurssille, mutta nykyään on ihan sinut excelin ja powerpointin kanssa.

18 kommenttia:

 1. Meillä vasta opetellaan aakkosia ja numeroita tabletilta :) välillä pelataan jotain piirrustus peliä. Kaksi ja puoli vuotias on innoissaan niin kauan kun pienempi lämii tabletin ja peli vihelletään poikki. ;)  Ihanat nörttiset siellä :)


  Kiva kun osallistuit arvontaan blogissani, mikä ihmeen vihreä koira :DD *Naureskelua*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niillä pienemmillä sisaruksilla on aina tuollainen häiriköintiominaisuus sisäänrakennettuna tai jotain...! :D

   Joo, en todella käsitä tuota kuopuksen lausahdusta. :D Liekö nähnyt jotain unta, koska tämä oli aika lailla eka lause aamulla silmät avattuaan...

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus!

  Samaa mieltä: kyllä jälkikasvun on syytä tutustua nykytekniikkaan jo pieninä, kun oppivat helposti kaikkea uutta. Toki pelaamisen määrän kanssa on oltava tarkkana eikä reipasta ulkoilua ei saa unohtaa.

  Meillä pojat pelaavat myös mielellään Angry Birdsiä ipadilla. Viisivuotias on jo aika haka ammuskelussa ja pikkuveikkakin osaa jo venyttää ritsaa. Kaksivuotias oppi muuten hipaisunäytön käytön huomattavasti nopeammin kuin äitinsä!

  Toinen poikien suosikki on Google Earthissa lentely. Pikkuveikkakin pyytelee aina isiltä, että "katotaan maapalloo..." :) Suosittelen.

  Kiitos hyvistä vinkeistä. Tuota Pikku Kakkosen peliä pitääkin kokeilla!

  Minäkin pelasin ala-asteella kaverin kotona 64:lla ja Larry on tuttu myös. Konekirjoituskurssikin on suoritettu :) Kotona meillä ei tietokonetta ollut. Pelkäsin hajottavani tietokoneet, joihin kosken. Sain oman koneen, kun lähdin lukion jälkeen opiskelemaan. Sittemmin löysin itseni työskentelemästä vain ja ainoastaan tietokoneella, vaikka joskus muuta vannoinkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kehitys kehittyy ja parinkymmenen vuoden päästä näille nykyisille vimpaimille naureskellaan ja mummot kauhistelevat seuraavaa uutta teknologiaa, mitä se sitten ikinä onkaan. :)

   Ai niin, Google Earth! Täytyypä katsoa onko sitä edes asennettu tälle nykyiselle koneelle. Se on kyllä hauska! Itsekin koukutuin sen tutkimiseen jossain vaiheessa.

   Mullakin on tietokone varsin keskeisessä roolissa omassa työssäni. Eipä työstäni mitään tulisikaan ilman sitä ja nettiä. :)

   Poista
 3. Meillä taas pelikoneet ja tietokoneet sekä puhelimet on aikuisten. Niihin ei lapset koske ja piste :D Just eilen väännettiin asiasta, kun ps3 oli hitusen jumissa jonkun nimeltä mainitsemattoman pienen asennuksen jäljiltä.

  Mutta jos viitsisin jonkun edullisen tabletin ostaa kesällä niin se voisi sitten olla sellainen minkä uskaltaisi sitten antaa myös kesällä 4v täyttävän käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lapset saavat koskea mutta aikuisten valvonnassa tietysti. :) Unohdinkin mainita postauksessa tuon pleikkarin - lätkän pelaaminen sillä on esikoisen ja isänsä yhteinen juttu!

   Mitä vetoa niin jokusen vuoden päästä joka koululaisella on oma tabletti...?

   Poista
 4. Meilläkin lapsi ehdottomasti saa pelata ja tutustua teknologiaan. Itse asiassa pikkutyypillä on jo oma älypuhelin (ilman sim-korttia) jonka sai isältään kun isi osti itselleen uuden, sen käyttöä toki aikuiset säätelee. On kyllä kivempi kun kaverilla on oma laite, nimittäin ennen oli mun puhelin täynnä hänen pelejään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä tuntee itsensä jo ihan vanhaksi, itse sain ekan oman puhelimen lukiolaisena vuonna 1997, eikä sillä pystynyt kuin soittaa ja lähettää ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoitettuja tekstiviestejä! :D

   Poista
 5. Tietotekninen osaaminen vain kuuluu tähän aikaan. Jotenkin tuntuu, että vanhemmat tekevät lapselleen nykyään karhunpalveluksen, jos yrittävät säästää lasta tietoteknisiltä kiemuroilta. Niin tai näin, meillä on ainakin tekniikka hallussa... koodata ei sentään meidänkään pikkunörde vielä osaa.

  Netti on opettavaisia lastenpelejä pullollaan. Lisäksi meillä on pelattu Jussi jänön PC -pelit puhki ja opittu siinä sivussa matikkaa, sanojen muodostusta, värien maailmaa ja ties mitä. Lempparipeli löytyy kuitenkin Playstationilta... lapsen ja isukin mielestä Little Big planet on kehittävä. Äippä ei vaan ymmärrä :D Viimeaikoina pelaamista ja tietoteknistä räpläämistä ei ole onneksi tarvinnut enää rajoittaa niin kuin vielä joku aika sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, maalaisjärki näissäkin kunniaan. Hyvin voi tutustua ja pelailla kunhan pysyy kohtuudessa! :) Luin jostain että lapsillekin on muuten tulossa oma koodausopas. :o

   Poista
 6. Meillä on täällä kanssa kaksi pikkunorttiä :) Ja jotenkin hassua, että vaikka teknologia mielletään aika vaikeaksi aiheeksi/alaksi meille aikuisille (jos emme ole siihen tottuneet) niin tuo 2-vuotias osaa itse laittaa haluamansa pelin yms vain muutaman kerran nähtyään mallia!

  Meillä suosikit kapun metsä ja kapun rakennus peli, yle areena lapset, littlest pet shop ja sitten kikattava kakkiainen....don't ask! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa lapset tunteä iPadin syöverit paljon paremmin kuin minä, sieltä osaavat kyllä tosi sutjakkaasti etsiä haluamansa pelit. :)

   Mikä kikattava kakkiainen, tuo pitää varmaan etsiä...! :D Ai niin, ja tuo Kapun metsä, siitä olen kuullut ennenkin kehuja, pitää sitäkin testata.

   Poista
 7. Meillä pelataan Angry birdsejä (kaikkia niitä), AB Go on nyt suosituin. Lego Junior löytyy mun android puhelimelta. Juniorin sivut on tietsikalla käytössä. Ai niin ja Androidilla on myös Lego Trains-peli ja Angry birds coloring book ja muita coloring bookseja on käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä! Lego Trains on meilläkin iPadilla ja muitakin legopelejä, ne on hyviä ja lapset jaksaa niistä olla innoissaan aina vaan.

   Poista
 8. Kommentoin pari päivää sitten samantapaiseen aiheeseen, siinä kylläkin oli lähinnä mietiskelyä liikakäytöstä ja lapsille sopimattomista nettisivuista jne. Se on kyllä ihan fakta, että tietokoneet ovat nykyaikaa ja niiden käyttö tärkeä ja välttämätön taito. Tuttavapiirissäni on paljon eri mielipiteitä tästä. Osa on ehdoton ei, joiden mukaan tietokoneet kuuluvat vasta kouluelämään. Toisessa kodissa lapsilla taas ei juurikaan mitään rajoja pelaamisessa, lapsille ei myöskään tarjota mitään muita (palapelejä, kirjoja) virikkeitä kasvuun. Meillä on lapset saavat pelata, tietyissä rajoissa. Kunhan se ei syö aikaa tavallisilta leikeiltä. Eikös tässäkin asiassa maalaisjärjen käyttö ole sallittua :) ja totta, meilläkin lapset ovat hienosti oppineet käyttämään konetta vuorotellen, heillä on joskus munakello muistuttamassa peliajoista :)
  Meillä pelaillaan lähinnä vain Pikkukakkosen pelejä ja jotain Legopelejä... Eskarilainen pitää myös koulun ekapeli-tehtävistä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultainen keskitie on minusta paras ratkaisu tähän (ja kyllä aika moneen muuhunkin asiaan). :)

   Allekirjoitan mielipiteesi täysin! :) Kyllä rajat pitää olla niin ajankäytössä kuin pelien tai nettisivujen sisällössäkin. Huomasin, että kun podimme viime viikolla vatsatautia, peliajat lähtivät vähän lapasesta, mutta nyt olemme taas ruodussa. :)

   Poista
 9. Meilläkin 2,5 vuotias on jo taitava iPadin käyttäjä :D Suosikkeja on mm. Kapun metsän uusi rakennuspeli, muumilaakson pukuleikki, Aakkoset lapsille ja läjä erilaisia iPadille tarkoitettuja palapelejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Joo, se on kyllä hämmästyttävää miten taitavia parivuotiaatkin jo ovat! :o

   Poista