Nelipäiväinen arki (ja ne pingut)

perjantai 9. elokuuta 2013


"Heippa, nähdään tiistaina!" moikkailin kun lähdin töistä eilen. Tekemättömät työt rästissä omaatuntoa kolkutellen. Aistin hymähtelyä.

Tulipa hieman syyllinen olo. Tässähän ollaan ihan kuin pääsiäislomaa viettämässä neljän päivän viikonloppuineen. Hoitovapaapäivät kun sattuvat perjantaille ja maanantaille.

Osittainen hoitovapaa on mahtava keksintö. Mutta on siitä vähän haittaakin. Työt eivät mene eteenpäin hoitovapaapäivien aikana, ja kuitenkin organisaatio olettaa, että ne tulevat tehdyksi ihan samassa ajassa kuin muutenkin. Ja ihan saman verran kuin muutenkin. Ja onpahan tuo palkkapussikin 20% pienempi. Toki hieman lohduttaa, että veroprosenttikin on pienempi ja Kela maksaa osittaisen hoitovapaan tukea siihen asti, että nuorin täyttää kolme. Eikä lapsista tarvitse maksaa täyttä päivähoitomaksua, kun 15 päivää kuukaudessa riittää mummon pienellä hoitoavustuksella.

Mutta kyllä lapset, perhe-elämä, koti, koira ja ennen kaikkea minä tykätään tästä hieman helpotetusta tahdista. Verrattuna yhteen lisätyöpäivään ja siitä aiheutuvaan epäilemättä mittavaan BKT:n nousuun, ajallinen investointini perheeseen tuottaa yhteiskunnalle ehkä sittenkin enemmän iloa tyytyväisempien kansalaisten muodossa. Mies totesi työkiireitä tuskaillessani, että ehdin kyllä tekemään sitä viisipäiväistä viikkoa vielä ihan riittämiin.

Vaan mitäpä töille tapahtuu, kun syksyn flunssakierteet saadaan päälle??

P.S. Kuvissa kuopuksella on pingupaita ensimmäistä kertaa päällä. Koko 92/98 on vielä vähän reilu. Tykkään pingviineistä, mutta kyllä minä olisin ne Stockmannin multipandat niin huolinut...! Ostan, ostan!!

26 kommenttia:

 1. Kyllä mä niin liputan noiden osittaisten hoitovapaiden puolesta! En itse ole päässyt kokeilemaan mutta sivusta olen päässyt seuraamaan kuinka antoisaa se on :)

  Enkä ole ikinä oikein vilkaissutkaan moloihin päin (no voi ristus tätä kaksimielisyyden määrää! :D) mutta nyt munkin silmää alkaa miellyttämään tuo pingviinipaita. Oih, blogit ja niiden vaikutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiku Rodini, Rodini tällä kertaa... ;)

   Blogien vaikutus on kyllä käsittämätön. Pitäisi ehkä vetää töpseli blogeista, liikaa houkutuksia...

   Nelipäiväinen viikko on ihana. Tänäänkin on jo käyty puistossa, siivottu, laitettu ruokaa ja nyt saan juoda teetä ja lukea blogeja poikien nukkuessa päiväunia... Rentouttavaa. :)

   Poista
  2. Heh, no niinpä tietenkin! Mun ei vaan sais avata suutani lastenvaatteista kun en tiedä niistä yhtään mitään ;) Suloinen se silti on!

   Poista
 2. Ihanat pingviinit, tosiaan kivan näköinen lapsen päällä :)

  Tuo on niin väärin, että nelipäiväistä työviikkoa tekevä pienten lasten äiti joutuu tekemään viiden päivän työt pienemmässä ajassa (ja jopa enemmän). Olen kuullut tuosta muiltakin. Valitettavasti. Niin väärin! Ja sitten vielä saa kieriskellä huonossa omatunnossa! :(

  Aivan totta, ehdit vielä tekemään 5 päiväistä viikkoa ihan kyllästymiseen asti. Yritä nauttia tästä hieman helpommasta arjesta ja unohda huono omantunto tykkänään. Tämä on sinun oikeutesi ja annat sillä paljon perheellesi, kuten itsekin arvelit.

  Mietit, mitä tapahtuu, kun syksyn flunssakausi iskee. No, sitten ollaan (toki isäkin voi olla!) kotona sairaita lapsia hoitamassa. Työnanatajan ongelma on järjestää työt työpaikalla, ei työntekijän. Tämä nykytouhu on vaan mennyt aikalailla yrittämisen makuiseksi myös tavallisen työntekijän/toimihenkilön kohdalla :( Ja me tunnolliset naisihmiset myös omalta osaltamme mahdollistamme tämän kaiken...

  Itsellä edelleen työpaikka haussa. Kovin moni ei halua pienten lasten äitiä palkata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa joskus muuten kiva törmätä MIEHEEN, joka on osittaisella hoitovapaalla. Ja kuinka häneen sitten suhtauduttaisiin? Ihaillen, ehkä??!

   Yritän karistaa huonon omantunnon, vaikka silti tekisi mieli avata työkone, ja todistaa että osaan, pystyn ja ehdin! Onneksi en voi, koska lapset vievät aikani, hih!! Täytyy vain toivoa, että työnantajalla on ymmärrystä mitä tulee hoitovapaapäiviin ja muihin poissoloihin. Lapset on hoidettava, ja he ovat ykkössijalla. Onneksi esimiehenikin ovat lapsiperheen äitejä.

   Vertauksesi yrittäjämäisyyteen oli osuva. Tuntuu, että näinä aikoina pitää työpaikastaan taistella kynsin ja hampain... Toivottavasti sinulle löytyy pian kiva työpaikka! :)

   Poista
  2. Entisellä työpaikallani oli mies, joka oli puoli vuotta kotona (käsittääkseni hoitovapaalla) lapsensa kanssa. Kaikki naiset ihailivat ja kehuivat häntä joka välissä. Hoitovapaalla oleva nainen ei koskaan saa ihailua osakseen, monesti jopa päinvastoin :(

   Poista
 3. Niin samoissa fiiliksissä! Tänään oli mulla eka hv-päivä ja koko viikon tuntui suorastaan rikollisen ylelliseltä ajatus perjantaivapaasta. Voiko olla tottakaan?! No, ylellisyyttä hieman romutti se, että lapselle nousi toissa yönä kuume (mies onneksi hoiti eilen) ja tänään on oltu sisällä kiukkuisina ja nuhaisina. Itselläkin hieman päänsärkyä. Joten arki taisi tiputtaa maanpinnalle. Mutta on tämä silti hienoa, jee! :)

  Multakin meni multipandat ohi. En kai minä niistä niin hurjasti edes tykkäisi, mutta tuli sellainen pakko saada olo. Ja ei tietenkään ollut enää kokoja. Joten protestiksi en nyt hanki pingujakaan. Vaikka kivoilta nuo näyttävät, täytyy myöntää.

  Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin se ylellisyys karsii kyllä päivän mittaan, kun selvittelee lasten välisiä tappeluita, heiluu hellan ääressä ja yrittää viihdyttää ja leikittää poikia parhaansa mukaan... ;) No ei vaan, ylellisyyttähän se on, että on mahdollisuus olla lasten kanssa.

   Mun on saatava niitä multipandoja. Tilanne on jo paha!

   Kivaa viikonloppua teillekin! :) Lastenhoitovelvollisuudet jatkuvat miehen ollessa töissä...

   Poista
 4. Pinkut näyttää kivoilta! Hienoo että pystyt tekemään lyhyempää työviikkoa, onhan se lapsillekin mukavampaa niin :) Mutta toi on törkeetä, että 5 päivän työt pitäisi tehdä 4 päivässä... moniko mies suostuisi siihen? Jos miehet harrastais osittaista hoitovapaata, tämäkin epäkohta olis jo kauan sitten korjattu... Koita olla stressaamatta niistä töistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ja jos esimerkiksi sairaanhoitoala olisi miesvaltainen, niin sairaanhoitajien palkat olisi tähtitieteelliset. ;)

   Yritän olla stressaamatta, mutta onhan tämä välillä vähän hankalaa. Pitäisi olla läsnä kotona ja töissä ja sitten ei pysty siihen sataprosenttisesti kummassakaan paikassa...

   Poista
 5. Kuulostaa täydelliseltä. Me oltiin tänään E:n kanssa kotona kun hoitajalla oli koulutus. Ihan mahtia! ...ehkä otan tästä puhetta töissä, jos tästä tulisi jatkuvaa. (Ees jokatoinen viikko!) ;)

  Inanat pingut! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi tuttu tekee tuota joka toinen viikko systeemillä ja sekin on kuulemma jo jotain! :)

   Poista
 6. On kyllä harmillisen tyypillinen tarina, että osittaisella hoitovapaalla pitää tehdä vanha määrä töitä pienemmällä palkalla. Toisaalta eivät ne työt mihinkään katoa, vaikka työtekijä katoaisikin päiväksi viikossa - ja työnantaja ei halua palkata (ei ehkä onnistukaan palkkaamaan) lisäapua vain yhdeksi päiväksi viikossa.

  Toivottavasti teillä kuitenkin vaakakuppi on positiivisen puolella. Kuten blogiini osuvasti kommentoit, aika, jolloin perhettä ja työtä joutuu kovasti yhteensovittamaan on lopulta lyhyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kukaan tietysti varsinaisesti vaadi, että teen viiden päivän työt neljässä päivässä, mutta eipä tuota 20% "vajetta" ole konkreettisesti huomioitu tehtäviäni suunnitellessa. Käytännössä asia menee niin, että minulle on osoitettu tietyt hommat ja teen minkä pystyn oman ajankäytönsuunnittelun puitteissa. Pakostikin tulee tehostettua tekemistä, jotta voi paremmalla omallatunnolla "lomailla".

   Minusta tuntuu, että itseni ja oman jaksamiseni kannalta tämä neljä päivää viikossa on just hyvä. Saan sopivasti haasteita mutta tahti ei ole liian kova. Näin siis itsekkäästä näkökulmasta ajateltuna vaakakuppi on kyllä positiivisen puolella selvästi. :)

   Poista
 7. Mä aloitan työt syyskuussa ja teen myös osittaista työviikkoa. Tosin meidän alalla se on hieman eri juttu, kun on kolmivuorotyö ja tunnit tasataan kuuden viikon jaksoissa..eli joustoa on vielä enemmän :) Voisin kuvitella, että hoitopäiviä tulee tuolla systeemillä n. 10 kuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan kuulostaa hyvältä! Varmaan sinulla on sitten pidempiä vapaitakin aina jossain välissä.

   Poista
 8. Tunnut osaavan suhtautua tilanteeseen hyvin: työt ei tekemällä lopu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta... Töitä on juuri niin paljon kuin ehtii tehdä, ja jos ei muuta niin ainahan ne voisi tehdä vielä vähän paremmin. ;) Onneksi tykkään kovasti työstäni!

   Poista
  2. Sepä! Aina on parannettavaa, mutta onneksi lapset laittaa asiat mittasuhteisiin ja muutenkin osaa olla armollinen itselleen. :)

   Poista
 9. Oi, pingut on vaan niin ihania! :)) Kivan kuuloinen tuo osittainen hoitovapaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pingut on mainiot! Saapa nähdä mihin rodiniin seuraavaksi haksahdan...

   Osittaista hoitovapaata suosittelen kyllä kaikille, jos se vaan on mahdollista, pehmentää mukavasti tätä työelämään palaamista... :)

   Poista
 10. Multipandaa saa varmaan kohta (tai saa jo?) normihintaan(tuplahintaan) mm. Huuto.netistä :D Mä en siitä niin välitä, mutta voih noi pingut on kyllä ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryöstöhintoihin en lähde mutta muuten nuo pandat kyllä houkuttaa... :) Pingut lohduttakoon sillä välin! ;)

   Poista
 11. Pyörittelin Stockmannilla multipandaista mekkoa, tytär totesi että röyhelö ihan OK, mutta ne pandat.. ihan liian poikamaisia. En sitten viitsinyt ostaa kaappiin pölyttymään jos sitä ei olisi päälle huolittu. Poika taas sotkee vaatteensa nykyään niin, että mitkään vanishit eivät pelasta, etten sitten hänellekään sitä paitaa raaskinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota sotkuaspektia olen kyllä pohtinut, mutta toistaiseksi järjen ääni on jäänyt taka-alalle... ;) Ehkä tuo on tytön vinkkelistä vähän poikamainen kuosi, mutta ainakin tämän äidin mielestä ihan unisex. :)

   Poista