Kyläilykulttuuri

maanantai 26. elokuuta 2013

Marjapiirakka in the making...

Kyläily on yksi niistä asioista, jotka ovat kohdallani lisääntyneet lapsiperheytymisen myötä. Joskus aiemmin kavereita oli tapana treffata kaupungilla (jaa-a, milloinkohan viimeksi?), mutta tässä elämässä huomattavasti kätevämpää on sopia treffit jonkun kotiin, ainakin lapsiperheiden kesken.

Oma taiteenlajinsa tämäkin! Empiirisiä havaintojani lapsiperheiden (erityisesti kotiäitien) välisestä kyläilykulttuurista:

 • Kuinka kylään kutsutaan: Tämä onkin se vaikein. "Tulisitteko vaikka joskus meille leikkimään...?" tuntuu olevan yllättävän vaikea sanoa puisto- tai kerhoilututulle. Vaikka näkisikin jo muutenkin joka viikko ja tulisi hyvin juttuun. Uskallan epäillä, että vastapuoli ilahtuu kutsusta melko poikkeuksetta!
 • Siivous: Siivouksen aste riippuu aivan siitä, ketä on tulossa kylään. Jos kyseessä on joku tuttu tai ehkä oman lapsuudenperheen jäsen, niin ei se ole niin justiinsa. Enemmän tulee panostettua ja puunattua, jos kylään tulee joku pahaa-aavistamaton ensikertalainen. Minimivaatimus itselläni: vessojen pesu. Kun muistaisi vielä vaihtaa ne käsipyyhkeet puhtaisiin joka kerta...
 • Tarjoilut: Kyllähän se melkein kuuluu asiaan. Jos kutsuu kaverit kylään vaikkapa toiselta paikkakunnalta siten, että kyläily venyy lounasajan yli, on ihan kohteliasta tarjota lounasta. Jos ei muuta sovita. Lounaan taso sen sijaan voi aivan hyvin olla luokkaa nakkikeitto, karjalanpiirakat tai kaupan pinaattiletut. Myös nyyttäriperiaate on toimiva.
 • Viemiset: Jos menet kyläilemään perheeseen, jossa on pieni vauva, vaadi saada tuoda tarjoilut tullessasi. Muutoinkin on aika hyväksi havaittu käytäntö viedä mukanaan vaikka pullapitko tai keksipaketti, eli se jälkiruoka.
 • Kellonaika: Useimpien lapsiperheiden rytmi menee niin, että klo 10 ollaan valmiita vastaanottamaan vieraita. Päiväuniaika sen sijaan on ainakin meillä melko pyhää, silloin vanhemmatkin lepäävät. Viikonloppuisin koko perheen voimin tehtävät kyläilyt puolestaan tapahtuvat meidän perheessä päiväunien jälkeen, noin klo 16 eteenpäin.
 • Vierailun pituus: Pari-kolme tuntia on yleensä sopivin vierailuaika, eikä kukaan yleensä ehdi väsähtää liikaa.
 • Leikit: Pikkuisäntää tai -emäntää on hyvä etukäteen psyykata, että kylässä oleva lapsi saa leikkiä kaikilla leluilla myös. Siinä 2+ -iässä tämä voi olla vähän hankalaa, ja tappeluksi menee, mutta no... sellaista se on. :) Parhaassa tapauksessa lapset tulevat niin hyvin juttuun että he voivat leikkiä keskenään lastenhuoneessa ja äidit voivat kahvitella ja jutella. Tapahtui muuten meillä ensimmäistä kertaa ikinä juuri viime viikolla!
 • Sohvalla pomppiminen: Sallittua, mikäli se on kyläilyn kohteena olevassa perheessä sallittua. Jos ei ole, niin sitten ei pompita. Koskee siis lapsia ja äitejä, hihih... ;)
 • Lelujen siivous: Riittää kun vierailija vähän olevinaan siivoaa lastensa kanssa, ainakin heittelee muutaman lelun omalle paikalleen. Emännällä on kumminkin omat paikat tavaroille... Tai sitten ei.


25 kommenttia:

 1. Ihan superhyvä juttu! Mä en tainnu tajuta viimeksi tuoda mitään enkä siivota jälkiä, auts...
  A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jälkien siivoaminen meiltäkin aina meinaa unohtua, eikä pojat yllättäen ole aiheessa kovin aktiivisia itse... ;) Kerran kyläiltiin paikassa, jossa lapset ja aikuiset keräsivät yhdessä lelut aina kun aloitettiin uusi leikki, siis esim. autot pois kun ruvetaan leikkimään kokkailuleikkiä. Ihan hyvä periaate, vielä kun jaksaisi viedä käytäntöön ja opettaa lapsillekin...

   Poista
  2. Niin ja sitä paitsi minähän nimenomaan sanoin että te ette SAA tuoda mitään, ja emännän toiveita pitää aina kunnioittaa! ;)

   Poista
 2. Tosi hyvä kirjoitus, niinkuin tosian sun tekstit aina :)! Tykkään kovasti tavastasi kirjoittaa.

  Juuri mietin, että kehtaisko mukavaa kerhokaveriäitiä pyytää kylään, mutta siis kehtaa, vai ;)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos, ihanasti sanottu! :)

   Joo kehtaa kehtaa! :) Itse olen ainakin aina kovasti ilahtunut tällaisista kutsuista.

   Poista
 3. Heh, hauska juttu! Ja osuva! Sulla on aina näitä nasevia juttuja :)

  Mä niin allekirjoitan tuon siivouksen. Joku anoppi niin syynään tarkemmin, mutta kavereiden kanssa voi kyllä olla vähän levällään. Tai ainakin lelut sellaisessa aistikkaassa epäjärjestyksessä olohuoneen matolla ;) Olen vessan lisäksi aika tarkka koirankarvoista myös. Joka toinen päivä imurointi on jo rutiini kun on usein karvanlähtöinen kultainennoutaja talossa. Kuopuksen takia kun se konttaa ja kyntää lattiaa, mutta jotenkin en vaan halua että ihmiset tulevat mustat sukat jalassaan ja lähtevät valkoisissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! <3

   Lelut menee muuten yleensä sen kyläilyn aikana ihan SUPER astikkaaseen epäjärjestykseen joka tapauksessa, että ei sen niin väliä miltä näyttää kun porukka astuu ovesta sisään.

   Meillä tuo taitaa mennä niin päin, että vieraat tulevat valkoisissa sukissa ja lähtevät harmaissa... Mitä lie hiekkaa mukaansa keränneet lattioilta... ;)

   Poista
 4. Hyvä ja ajankohtainen postaus :) Nythän nuo kerhot ja harrastukset taas käynnistyvät.

  Allekirjoitan. Kyllä ne vierailut on tosiaan yleensä mukavampi "päikkärien jälkeen". Tästä tulikin mieleen, että erilaiset päivärytmit aiheuttaa omat haasteensa vierailuihin lapsiperheiden kesken. Me emme ikinä ehdi aamusta puistoon yhtä aikaa toisten lasten kanssa, mutta toisaalta olemme myös sellaisen perheen ystäviä, joissa syödään viikonloppuisin aamupalaa vasta puoliltapäivin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin on kaveriporukassa tosi erilaisia päivärytmejä. Joku lapsi nukkuu vielä kahdet päiväunet, joku ei ollenkaan jne... Jotkut menee yöunille klo 22 ja jotkut 19.30. Yleensä kuitenkin aina löytyy se sopiva kyläilyaika jostakin välistä! :)

   Poista
 5. Erilaiset rytmit tekee vierailuista joskus tosi haastavaa - meille jos haluis iltapäivällä tulla, niin pitäis tulla n. klo 14, kun meillä syödään puol viis päivällistä. Toisaalta pojat herää aikaisin, joten lounastetaan siinä klo 11, ja tuntuu ettei kukaan aamulla kerkee ennen sitä mihinkään :) Meillä ei päiväunia enää nukuta, joten joudettais lounaan jälkeen tekemään mitä vaan, mutta useimmilla kuitenkin on niitä nukkujia... Koita siinä sitten järkätä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille taas tuo klo 14 on pahin mahdollinen aika. :D Tosin jos mennään autolla johonkin kauemmaksi niin homman voi hoitaa niin, että pojat tai edes tuo pienempi, nukkuvat autossa torkut.

   No, onneksi nämä on yleensä edes jotenkin järjestettävissä! :)

   Poista
 6. Ihan huippu hyvä kooste! Kunnon koodisto.
  Mutta miten se onkin tosiaan niin vaikeaa kutsua vähän oudompia ihmisiä kylään?

  Meillä on viikonloput ihan vapaata riistaa, useimmiten niitä vieraita pompsaakn 2-14-15 maissa, kun kaupat kaupungilla menee kiinni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, menee osastoon lapsiperheiden salakoodisto, jota ei voi tajuta kukaan jolla ei ole kokemusta... ;)

   Kyllähän sitä vähän jännittää kysyä oudompia ihmisiä kylään. Mutta itse ainakin ilahduin kovasti kun muskarikaverimme pyysi meitä keväällä käymään. Sitten vaan on jäänyt pyytämättä heidät vastavierailulle, kun me molemmat äidit palattiin takaisin töihin, ja viikonloput menee suhatessa kaikenlaista...

   Poista
 7. Kyllä pysyy asiat reilassa, kun Laura laittaa koodit. :) Hei sit sellainen, ettei mitään ex-tempore vierailuehdotuksia - ainakaan meille. Vähintäänkin sellainen parin tunnin varoitusaika. Ehtii hakemaan ne vierasvarat, jos ei jopa leipoa, ja siivota, siivota, siivota, siivota, siivota - eikä todellakaan mitään puunausta, vaan ihan tavaroiden järjestelyä. Meillä kun se siivouksen jälki kestää aina kerrallaan kolme minuuttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lisäys! :)

   Eihän se kyllä tosiaan kannata edes siivota kuin juuri ennen kun vieraat tulevat (ja aina siihen hetkeen SAAKKA). Joskus muinoin saatoin siivota edellisenä päivänä, mutta se on kyllä ihan yhtä tyhjän kanssa nykyään...

   Poista
 8. Vessanpesu on tosiaan se MUST :D Mutta meille ei saa tulla ennen klo.12, onneksi kaikki tietää sen tutuissa :D Molemmat lapset on olleet ja ovat edelleen myöhään nukkuvaa sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no meiltä olis paree alkaa taas lähtemään siinä puolen päivän jälkeen...! :D

   Poista
 9. Hyvä juttu, näinhän se juuri on. Itse tekisi mieli kutsua useammin leikkivieraita, mutta emmin, koska meillä on aina kaaos ja en tiedä missä välissä ehtii siivota. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaaos on juu...huhhuh. Mutta ehkä pitäisi vaan silti pyytää vieraat, tuskin ne välittää kaaoksesta ja viiden minuutin päästä se on kuitenkin levällään. :D

   Poista
 10. Jepjep. Koska en jaksa enkä halua YRITTÄÄ siivota sen enempää kuin toivottomuuksissani päivittäin teen, tykkään eniten yhdistelmästä kahvila+puisto. Yhtä juhlaa kaikille! Läheisimpiä sitten tulee pyydettyä saunomaan. Se on kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä päin ei oikein ole sellaisia kahviloita jonne olisi kiva mennä lasten kanssa. Jos Heseä ei lasketa. ;) Puistoissakin tykkään treffata kavereita, mutta joskus on kiva leikkiä sisälläkin.

   Meillä on niin postimerkin kokoinen sauna ettei mahduta sinne kunnolla edes meidän perhe! :D

   Poista
 11. Loistavaa, allekirjoitan täysin. Mekin aina nauretaan kun äidit konttailee lopuksi lattialla ja siivoaa muksujen jälkiä et tässä tämä taas nähtiin. Miten ne saakin ne tavarat niin leveäksi. Musta on kivaa kutsua vieraita kylään niin paljon kun se vaan on mahdollista töiden puitteissa...mutta enemmänkin niitä tuttuja, joita varten ei tosiaan tarvitse kuin siivota vessa. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on vieraita, niin lelukaaos on aivan järjetön! Oikeastaan pitäisi aina silloin samalla vaivalla siivotessa kerätä leluista kolmasosa pois ja pistää kirpparille. Niin paljon niitä on!!

   Työarjessa ei tosiaan muuten tule kyläiltyä paitsi mun hoitovapaapäivinä. :)

   Poista
 12. Täällä maalla toi kyläily on pitkien välimatkojen takia jotenkin ärsyttävän hankalaa (olevinaan). Mä tykkään muuten enemmän kyläillä toisilla, kuin pyytää vieraita kylään. Stressaan aina ekaks siivouksesta ja vieraiden lähdettyä stressaan taas kun hirmunen sotku vaikka just on siivottu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin aika mielellään kyläillään täältä meiltä muualle! ;) Jotenkin sattuu olemaan niin, että monilla kavereistani ei ole autoa päivisin käytettävissä ja meillä taas on, niin sekin jo vähän sanelee...

   Poista