Myöhäinen lintu madon (Rodinin) nappaa

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013


Olette varmaan törmänneet ilmiöön, jossa jonkin lastenvaatteen kuosi ei viehätä aluksi pätkääkään, mutta sitten sitä jossain vaiheessa huomaakin hankkineensa kyseisen vaatteen. Hups vaan.

Minulla on muutamia teorioita asiasta pohjautuen viime aikaisiin kokemuksiini Case Papukaijapaidasta:

 • Teoria 1: Olet ihastellut vaatetta jossain blogissa tai jonkun tutun lapsen päällä, ja huomannut sittenkin pitäväsi siitä ja välttämättä tarvitsevasi sen -> pakko saada.
 • Teoria 2: Vaate on edelleen jotenkin outo ja ehkä vähän ruma, mutta silmäsi on tottunut siihen, ja onhan se kuitenkin Mini Rodini -> pakko saada.
 • Teoria 3: Se oli -50% alennuksessa ja sentään Mini Rodini, onko sillä niin väliä miltä se näyttää -> pakko saada.
 • Teoria 4: Alennuksiin ei jäänyt mitään kivempaakaan ja jotain pitää kuitenkin hankkia -> pakko saada.

Jossain vaiheessa koulussa tutustuin tähän Rogersin innovaatiokäyrään:


Kuluttajat voidaan jakaa eri ryhmiin sen mukaan, kuinka hanakasti he omaksuvat uusia innovaatioita. Tarkastellaanpa tätä käyrää Case Papukaijapaidan näkökulmasta (papukaijapaitaa ei tosin ehkä voida pitää todellisena muoti-innovaationa, mutta ei anneta sen häiritä nyt). 

Näin se menee: Todelliset innovaattorit ihastuvat papukaijapaitaan heti malliston julkaisuhetkellä ja ostavat sen jo tammikuussa. Varhaiset omaksujat tykästyvät paitaan myös jo ennen kevättä, ja papukaijapaidan saadessa lisää näkyvyyttä heitä seuraa varhainen enemmistö. Tässä vaiheessa eletään jo loppukevättä eli kuuminta kesäpaitavarustelun aikaa, jolloin innovaatiokäyrä on huipussaan. Myöhäinenkin enemmistö herää asiaan, mutta käyrä alkaa hiljalleen laskea alennusmyyntien alkaessa. Sitten loppualet pamahtavat päälle ja PIM!, hidastelijatkin tulevat mukaan. 

Jos siis ostit hajakoon papukaijapaidan hintaan -70% jostain loppualesta, voit vain todeta olevasi hieman muodista pihalla oleva hidastelija, joka ei koskaan tiedä mikä on milloinkin vaatemuodin kuuminta hottia. Ne innovaattorit nimittäin siirtyivät jo seuraavaan aaltoon. (Mutta toisaalta jos se paita löytyi alekorista, oliko se edes koskaan todella in?) 

32 kommenttia:

 1. Niin tuttua ja niin totta! :)
  Huomannut itsellä tämän saman ilmiön niin monesti ja tämä toistuu aikalailla varsinkin näissä rodinin vaatteissa. Aluksi ei iskenyt koko merkki, kun vasta hoksasin merkin niin pandoja tuli joka tuutista. Nyt alkanut niitä himoita ja melkein pakko saada, kuitenkin vain ajatuksena vasta että ei ole vielä yhtäkään pandaa. Mutta tilanne korjaantuu pian :)

  Tätä papukaijapaitaa olen nyt alekoreissa pyöritellyt kun ei aikaisemmin iskenyt, kuitenkin on sinne kauppaan jäänyt vaikka hyvällä alella sais :) Kotiutin kuitenkin papukaija paidan alesta, kun sain hypistellä sitä ja näin päällä niin pakkohan se oli saada, vaikka saisi paidan pitäjälle isompi olla :)

  Minä kyllä herään niin myöhään johonkin vaatteeseen, että siinä vaiheessa kun ovat meillä niihin on muut jo kyllästyneet :)
  Ne jotka olen hommannut heti, niin ne jaksaa kyllä ihastuttaa päivästä toiseen, esim rodinin im mini-teeppari. Ne teepparit meillä pyörii koneessa melkein joka päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen vähän myöhään syttynyt koko merkille, eikä kaikki kuosit sytytä vieläkään. Minä himoitsen multipandoja, ja toivoisin joskus löytäväni niitä jostain hyväkuntoisena ja tietysti edullisena - mahdoton yhtälö? ;)

   Poista
 2. Hauska :) mulla kävi vihreän köysikuosin ja valkopohjaisen papukaijakuosin kanssa juuri näin :) hyvä niin, sain puoleen hintaan :) papukaijat ei iske vieläkään eikä valtaosa kevään malliston vaatteista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tarkoitan sitä undulaattikuosia :)

   Poista
  2. Saapa nähdä onko syksyn mallistossa mitään mieleistä, ainakaan nuo ennakkokuvat ei ole saaneet aikaan ihastuksen huokailua täällä suunnassa - noh, viimeistään niistä -50% alennuksista sitten. ;)

   Poista
  3. Minä taas löysin niistä kuvista vaikka mitä kivaa :D Etenkin ne pingviinit ja ketut!

   Poista
  4. Pingviinit ei olleet kyllä hullumpia, hmmm... ;) Myöhäinen syttyjä tässä vaan tuumailee, hih... !

   Poista
 3. Mahtava käyrä :D noinhan se menee, minä taidan yleensä olla myöhäiseen enemmistöön kuuluva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä yleensä, huolimatta aktiivisista pyrkimyksistä kohti vasemmalla olevia luokkia, hihhiih... ;)

   Poista
 4. Noin se menee! :D Itse huomaan ostavani monestikin jälkijunassa sellaista, mikä ensialkuun ei iskenyt yhtään. Alella ei omalla kohdallani ole pakko saada -innostukseen niin hirveää vaikutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kyllä hyvät aleprosentit saavat tilaamaan sellaista, mitä ei aluksi ollut pienintä aikomustakaan hankkia... ;)

   Poista
 5. Mulla ihan jo pihiys estää innovaattoriuden - en sitten millään raski ostaa oikein mitään normihinnalla, vaikka miten kiva olisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jotenkin käsittämättömästi onnistut löytämään ne kivat jutut alesta ja vielä oikeassa koossa - taito jota mulla ei ole! :)

   Poista
 6. Tämä on niin totta! Sekä lasten että omien vaatteiden kohdalla.

  Oon huomannut myös katselevani etenkin tätä merkkiä alesta, että kun ei meillä vielä ole mitään Mini Rodinia (järkyttävää, myönsinkö tämän tosiaan?! :), niin jos nyt alesta ostaisi. Mä en osaa oikein yhtään päättää, että tykkäänkö vai en.

  ps. Viimein sain laitettua sitä (laukkuarvonnan) voittajapostia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei meilläkään ole mitään rodineja ollut ennen tämän vuoden kevättä, joten hidastelijoita ollaan... ;)

   Omissa vaateasioissa olen hidastellut esimerkiksi leggareiden ja pillifarkkujen kohdalla... :D

   Laitetaanpas laukkupostia tulemaan! :)

   Poista
 7. Näin juuri! Meiltä löytyy tuo samainen paita,eka en tykänny yhtää mutta kesää kohti aloin lämmetä ja nyt im in lööv;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt kun meiltä tuo paita löytyy niin varsin mielellään sitä kyllä katselee! :)

   Poista
 8. Mua ei nappaa yksikään printtipaita vaikka olisi mikä merkki...ja nyt MiniRodinin mllistosta ei napannut mikään myöskään vaikka meiliin tuli mahtava mega ale tarjous MR shopista...eli en todellakaan osta jos ei mallisto ole kiva niin edes siit mahtavasta alesta.
  Sen sijan kylläkin ostin pojille alesta ne himoitsemani Moonkidsin froteehousut ja raitapaidat sekä paljon paljon muuta...vaikka me ei mitään tarvittukaan...(ps. huomasin että Millis tarvitsee talveksi isompia vaatteita)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vaatetarpeista puheen ollen niin meillä on lähes kaikki syksyn pitkähihaiset hankkimatta... Vaan ehtiihän tuota... ;)

   Meilläkään ei yleensä printtipaitoja nähdä, mutta tällainen papukaija meille lenteli! :)

   Rodinin kevätmallistosta olen hankkinut muutaman jutun, saapa nähdä kuinka käy syysmalliston kanssa!

   Poista
 9. Marimekko Unikkokuosi on saanut tämän aikaiseksi vuosikymmenten kuluessa.Vielä 10vuotta sitten vihasin kuosia sydämeni kyllyydestä. Nyt voisin jopa harkita hankkivani itselleni/kotiimme Unikkokuosilla?! :) Kyllähän sitä onkin koko ikänsä jo katsellut siellä ja täällä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Luin jostain, että unikkokuosi tulee taas! :) Minä sain punaiset unikkolakanat synttärilahjaksi edellisessä unikkobuumissa yli kymmenen vuotta sitten. Vähän ovat unohtuneet kaapin perukoille, mutta nehän voisikin taas aktivoida käyttöön. :)

   Poista
 10. Papukaijapaita oli minunkin ostoskorissani tänään :D Tilasinkin sitten vain shortsit ja housut. Nyt ehkä vähän harmittaa..se näyttää kyllä aika symppikseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan tuo ihan jees! :) Kivempi minusta kuin se hurjan näköinen jaguaari tai mikä lie leopardi siinä toisessa printtivaihtoehdossa...

   Poista
 11. Hahaa, tämä oli juuri naulan kantaan!
  Mulla tosin tuo papukaija iski heti ja hankin sen jo talvella. Sen sijaan undulaatit ja flamingot lähti tilaukseen vasta -50 %:lla. :)
  Olit muuten oikeassa, se 104/110 ei ole t-paidoissa mitenkään iso koko. Hätätapauksessa voisin laittaa aleostokset pojalle jo tänä kesänä, mutta säästänpä ensi kesään, kuten oli aikomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, sinähän se oot oikea innovaattori siis! ;)

   No hyvä että kokovalinnat on menossa nappiin. Minä otin tuolle meidän kaksivuotiaalle koon 92/98 tuosta papukaijasta ja se on nyt just sopiva. Ensi kesänä se saa kulkea veljen vanhassa 104/110 undulaatissa... :)

   Ja nyt nukkumaan, että jaksaa taas papukaijailla huomenna... :)

   Poista
 12. Tietyt jutut tulee suunniteltua ja mietittyä, ostettua heti kun vaan saa. Jopa varattua ennakkoon ;) Mutta totta , alesta hankin kyllä sellaista jota oli jo paljon nähty , tuumattu ja ei ostettu , kunnes kiva ale hinta osui kohdalle. Käyttö tavaraahan ne vaan on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ehkä vain se eräs kuuluisa keltainen tiputakki aiheuttanut sellaisen totaalisen pakko saada -fiiliksen... ;) Mutta sitäkään en kuitenkaan varannut ennakkoon.

   Poista
 13. Tuttu käyrä. ;) hauskaa! Mä olen tehnyt todellisia impulssiostoksia alesta: kaikkea mitä en ollut missään vaiheessa harkinnutkaan! Totesin sen tehneen hyvää, ettei muutamaan kuukauteen ehtinyt katsella vaatteita. Aloitin puhtaalta pöydältä ja nyt kuopukselta löyty jopa Reiman kaksivärinen haalari talveksi, -50% tietenkin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Impulssiostot vapauttavat! :D

   Mutta mitäs mitäs, eikö teillä ollut jo kuopuksen haalariasiat kunnossa? Vai onko se ryökäle kasvanut liian nopeasti? :)

   Poista
 14. Loistava postaus!!
  Mä kuulum just noihin hidastelijoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Moni tuntuu mielestään kuuluvan! :)

   Sinänsä outo kombinaatio, että on kiinnostunut lastenvaatteista, ja sitten kuitenkin kuhnailee uusien tuulien kanssa (nyt viittaan siis itseeni)... :)

   Poista