Vaatetrafiikkia

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Tällaisena töissäkäyvä-äitinoviisina en vielä ihan täydellisesti hanskaa päiväkodin varavaatemeininkiä. Siis mitä kaikkea siellä pitää olla ja ennen kaikkea mitkä ovat ne käytännöt, joilla kodin ja päiväkodin välisen vaateliikenteen saa toimimaan?

 • Onko teillä joku reppu jossa kuljetatte tavaroita päiväkodin ja kodin välillä, vai toimitteko muovipussinyssäkkäpolitiikalla?
 • Onko teillä päiväkotia varten ihan omat ulkoiluvaatteet?
 • Mikä määrä varapaitoja ja -housuja on sopiva?
 • Meneekö kaikilla muillakin puoli tuntia päiväkodista hakemiseen, kun ensin pitää noukkia pojat pihalta, vaihtaa kuulumiset hoitajien kanssa ja sitten vielä käydä erikseen molempien ryhmien eteisissä hakemassa likapyykit ja tärkeät tavarat kuten uninallet, päiväkodin tiedotteet ja reissuvihot?
 • Meneekö kaikilla muillakin joka ilta ainakin vartti pakkaillessa varavaatekasseja, tarkistaessa onko kaikissa vaatteissa nimikointi ja miettiessä, mikä keli seuraavana päivänä mahtaa olla (ulkoilevatko pojat mahdollisesti t-paidoissa, pitkähihaisissa, huppareissa vai takeissa, ja pitääkö hatuksi laittaa kesähattu vai pipo, ja housuiksi välikausihousut, canvashousut vai shortsit?)
 • Tarvitaanko kesäksi aurinkorasvaputilot poikien lokeroihin? Varmaan joo. Eli putiloita pitää ostaa yhteensä kolme, kaksi päiväkotiin ja yksi kotiin - ei ihan halpa keikka, jos kunnon rasvaa meinaa ostaa.
 • Onko kaikissa muissakin perheissä äiti se, joka vastaa ainoana tästä koko kuviosta?

Ehkä ratkaisuna tähän kaikkeen on että enempi parempi...?


15 kommenttia:

 1. Meillä ei ole vielä tänä vuonna ajankohtaisena päiväkoti, mutta oikein mukava lukea näitä ja kuulla kokemuksia. ja etenkin näitä tarvikehankintoja, olen jo miettinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hyviä neuvoja tuohon alapuolelle onkin kertynyt, ei muuta kuin niitä tavaamaan, niin hyvä tulee...! :)

   Poista
 2. Meillä kulkee ihan kunnon kokoinen reppu joka päivä päiväkodin ja kodin välillä. Yhdet sisävaatevaravaatteet riittää isommalle. Pienempänä oli parit varavaatteet. Lisäksi on jumppavaatteet lokerossa, joita kuljetan pesuun kerran viikossa, jos niitä on käytetty. Ihan omia ulkovaatteita ei päiväkotia varten hankita, mutta näin kesäaikaan on hyvä olla parit vaatteet kelin mukaan, kun säät vaihtelee nopeastikin. Saappaat keikkuvat viikot päiväkodissa hyllyn päällä ja tuodaan viikonlopuksi kotiin.

  Päiväkodista hakeminen on nykyään nopeaa, mutta tiedän, että yhdenkin vastaanpanevan uhmakkaan lapsen hakemiseen voi mennä helposti tunti.... Huoh! Iltaisin menee aikaa repun tarkistamiseen ja herranjestas sitä paperisilpun määrää, mikä sieltä tytön toimesta aina tulee. Mihin ne kaikki hilloisi?

  Aurinkorasva ja juomapullo on meillä ainakin ollut "vaatimuksena" päiväkodin kesävarustukseen. Ja kyllä! Äiti on ainoa, joka näistä huolehtii. Miehen mukaan se on kuulemma naisen tehtävä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisen tehtävä, no sovitaan sitten niin! :D No ihan mieluinen tehtävä tämä kyllä on verrattuna joihinkin mieheni tehtäviin, kuten tiskikoneen puhdistukseen. ;)

   Kiva lukea teidän konkareiden käytännöistä, ehkä olen sitten itsekin melko oikeilla jäljillä näissä... Hyvä kun mainitsit jumppavaatteet, ne pitääkin taas muistaa pakata pojille mukaan kun edelliset tuli likapyykkinä pois!

   Ihana kuulla että jollain muullakin on joskus ollut vaikeuksia uhmakkaiden lastensa kanssa... :)

   Poista
 3. Meillä (pian 5v) pojalla on ollut koko ajan periaatteessa yhdet varavaatteet jatkuvasti pk:ssa. Siellä on oma varavaatekori. En siis kuskaa niitä edestakaisin. Eli yhdet housut, paita (lyhyt- ja pitkähihainen), sukat ja alushousut. Silloin kun pissavahinkoja vielä tuli, niin tietysti kalsareita useammat. Kumpparit ja sadevaatteet on aina pk:ssa. Kotona on toiset kumpparit sekä vedenpitäviä vaatteita. Kesällä on hyvä olla aurinkorasva ja juomapullo. Toki rasvaa voi kuskata niin ei tuu niin kalliiksi.

  Katson aina illalla forecan ennusteen netistä ja arvioin ulkovaatetuksen seuraavalle päivälle. Nyt on ollut kaksi ulkovaatevaihtoehtoa: Esim. välikausivaatteet ja verkkapuku/farkut ja huppari. Yleensä riittää yksi asu, mutta nämä säät on ollu nyt niin vaihtelevia. Keväisin vien aina yhdet sortsit sinne ja saavat olla varalla hyllyssä jos tulee lämmin päivä.

  Vaatiihan tämä oman miettimisensä, mutta yritän minimoida edestakaisin kuskattavan tavaran määrän. Eli ennakointi, suunnittelu ja pysyväinen varasto pk:ssa. Kun huomaan, että varavaatteista on esim. sukkia tarvittu, vien seuraavana päivänä uudet tilalle.

  Ei ole erikseen päiväkotivaatteita, mutta ihan parhaimpia farkkuja en sinne piharymyämiseen laita. Ovat nimittäin usein ihan järkyttävän näköiset (housut), kun poika könyää puskissa niissä ainoissa mutapaikoissa. Lisäksi voikukkatahrat, ruohotahrat yms. Puhumattakaan metsäretkipäivistä.

  Ja kyllä. Minä äitinä vastaan tästä varustepuolesta. Laitan usein vielä miehelle tekstarilla, mitä pitää tuoda tänään pois sieltä, kun minä yleensä vien ja hän hakee.

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän systeemi kuulostaa tosi toimivalta! Minä olen nyt myös pyrkinyt siihen, että pk:n lokerossa on tietty varavaatevarasto. Jos niitä otetaan käyttöön niin pesen kotona ja vien sitten taas takaisin varavaatteeksi. Muuten en kuskaile mitään ylimääräistä edestakaisin. Esimerkiksi kumpparit ja kurahousut on aina pk:ssa. Kurahousuja on tarvittu tänä keväänä niin vähän, että ei ole ollut tarvetta pestä välillä kertaakaan.

   Säät ovat todellakin olleet vaihtelevia, aamupäivällä voi sataa ja iltapäivällä olla t-paitakeli. :) Ja shortsit tuonne päiväkotiin voisikin viedä jo valmiiksi helteitä odottelemaan... :)

   Poista
 4. Vastaan kaikkiin: kyllä. Lapsilla on molemmilla reput, mutta vain eskarilainen kuljettaa sitä päivittäin ees taas. Nuoremman reppu roikkuu päiväkodin lokerossa ja joskus kun vaatetta on kaapissa jo liikaa, tädit pakkaavat ylimääräiset reppuun ja se matkaa kotiin. Likaantuneet vaatteet he pakkaavaat muovipussiin.

  Näin kesäaikaan lapsilla tulee olla eri vaatteet sisälle ja ulos. Yleensä nappaan aamulla molemmille mukaan joko shortsit tai pitkäthousut, säästä riippuen. Päiväkodilla heillä on lokerossaan nivaska t-paitoja ja muutamat pöksyt sekä takit.

  Aurinkoivoiteet on hankittu molemmille, samoin juomapullot, aurinkolasit ja paketti nenäliinoja. Nämä kaikki ovat vakituiseen päiväkodin lokerossa.

  Rasittavaa touhua välillä, varsinkin nämä "siirtymäkaudet" kun aamulla jäätyy ja iltapäivällä on kamalan kuuma.

  Minä huolehdin meillä tästä vaate-, tarvike- ja lippulappu, pastilli- ja teatterireissuraha -rumbasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai tämä pk-vaaterumbavastuu on sukua hoitolaukun pakkaamis-, pyykkäys-, ompelukoneenkäyttö- ja valokuvien albumointivastuille... :) Putoaa tosiaan samaan kategoriaan kuin kaikkien hakemusten ja lippulappujen täyttämiset (Kela, verottaja, neuvola, päiväkoti, lääkäri...). :D

   Teidänkin käytännöt kuulostaa selkeiltä ja toimivilta. Ehkä tässä itsekin vielä rutinoituu... Aurinkorasvat pitääkin muuten laittaa ostoslistalle heti seuraavaa kauppareissua varten! :)

   Poista
 5. Haha Kati, meillä on myös tyttären reppu täynnä tuota mystistä silppua ja kaikenlaisia teoksia :) Niitä on ihan valtavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pk-repuista ei ole vielä alkanut löytyä noita! :D

   Poista
 6. Meillä on aika iisit kuviot viisivuotiaan kanssa. Hän on itsenäinen päiväkotikävijä. En esimerkiksi tiedä mitä hänen laukustaan tänään löytyy, sillä aamulla hän huikkasi, että on pakannut itse varavaatteensa. Luotan tähän. :)

  Meillä kulkee päiväkotiin yksi kassi/reppu/olkalaukku (jos 5v on itse pakannut). Ulkovaatteita yhdet, ne mitkä päällä. Kurikset otan mukaan, säästä riippuen. Kuljetan yleensä kassia mukana.

  Aurinkovoiteeksi vinkkaisin jotain ministickiä, koska teilläkin niitä pitää olla kaksi. Hoitajilla jos on parikymmentä lasta, niin se saattaa se rasvailu jäädä ajatuksen tasolle. Hyvä auringoltasuojaava hattu on kaiken a ja o.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, mitä omatoimisuutta! Minä niiiiin näen itseni pakkaamassa näiden reppuja vielä yläasteenkin koittaessa (paitsi että se taitaakin olla nykyään yläkoulu...)!

   Hyvä vinkki aurinkovoiteesta! Ne on nimittäin kauppalistalla tänään. :) Hatut löytyy, ja pakkohan niiden on olla hyvät kun ne on Villervallat. ;)

   Poista
 7. Meillä pojilla on omat korit joihin olen roudannut ison kasan vaihtovaatetta ja siellä ne on. Hoitajat ilmoittaa kun täydennystä tarvii.
  Muuten noilla on hupparit ja vaihtohousut ekstraa. Nyt kun varakamppeista mainitsit huomaan, että meillä se sujuu nyt jotenkin tosi jouhevasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja välillä on reput, välillä vaan vien kamat.

   Poista
  2. Meillä pakkaa sekoittaa nyt se, että aina kun äitini hakee pojat hoidosta, hänellä on tapana tuoda sieltä mukanaan koko varavaatekorillinen... Ja sitten minä raahaan samat takaisin aamulla. :D Pitänee ehkä vähän ohjeistaa tarkemmin. :)

   En ole ehkä muutenkaan saavuttanut maksimaalista jouhevutta tässä prosessissa, mutta harjoitus tekee mestarin!

   Poista