Kaikille perheenemännille

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Katselinpa tässä eräänä iltana televisiota ja törmäsin Yle Teemalla tähän mainioon kotitalousfilmiin "Harkiten helpommaksi" vuodelta 1958. Käykääpä katsomassa Yle Areenasta, siellä sen pitäisi olla vielä muutaman päivän ajan.

Kuva täältä
Filmin ideana oli opastaa tuon ajan perheenemännille taloudellista ruuanlaittoa ja viikkosuunnittelua. Maanantaina torille, ruoka-aineet upouuteen jääkaappiin yhdellä ovenaukaisulla, viikon ruuanlaitot hienosti etukäteen suunniteltuina ja sunnuntaina sitten tilikirjaan tyytyväiset merkinnät että budjetissa ollaan pysytty.

Filmistä poimittua:
 • Ruoka on terveellisen oloista perusruokaa: hernekeittoa, kalaa, lihamureketta, munakasta, sunnuntaina paistia. Silakkapihvit tosin kehotetaan paistamaan suoraan keittolevyllä, tiedä sitten kuinka terveellistä se on...
 • Tiistaisin on pyykkipäivä, silloin tehdäänkin ruoka edellisen päivän tähteistä
 • Perjantaisin on siivouspäivä, silloin syödään hernekeittoa
 • Pöytään on hyvä laittaa tuoreita kukkia, kehittää kuulemma lasten estetiikantajua
 • Ruokaa voi tosiaan laittaa myös korkokenkiin ja mekkoon pukeutuneena, why not?
 • Mieskin saa yhden kerran osallistua ruuanlaittoon, pihvien pyörittelyssä. "Tässä touhussa perheen miesväki on parhaan kykynsä mukaan äidin apuna, tai ainakin hänen seuranaan."
 • Sunnuntaina emäntäkin pääsee perheen kanssa kävelylle nauttimaan vapaa-ajasta, sillä sunnuntain ateria valmistellaan pitkälti jo lauantaina.
 • Tiskata mies saa sunnuntaina, ja hymistä samalla tyytyväisenä: "Kyllä minä joskus kaipaan kunnon sipulipihviä. Mutta kyllä kaikkein parhainta on se, että sinä olet aina hyvällä tuulella, etkä valita työn paljoutta". Nih!

Tämä oli aika mielenkiintoinen 50-luvun vastine nykyisille kokkausohjelmille. Näinköhän mummini kokkasi aikoinaan? Ehkei näin hymyssä suin ja robottimaisesti ihan aina...? Tunsin myös pienen piston uusavuttomassa sydämessäni... Toisaalta en ole koskaan väittänytkään olevani täydellinen perheenemäntä. Ja olen iloinen, että elämme tätä aikaa. Tiskikone ja pyykkikone, I love you guys! :)

6 kommenttia:

 1. Ja netti, love it too! Hämmästyttävän tietämättömiä ja ihan siis typeriä ovat muuten äitiemme ikäluokan naiset vielä olleet ikäisenämme, mutta heillä ei ollutkaan nettiä. Hahha! -päätelmään olen tullut äidin ja ystäviensä juttujen perusteella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nettipä netti! Jos et jotain tiedä, niin google tietää kyllä. Mihin muuten perheenemäntä enää keittokirjojakaan tarvitsee, en omista yhtäkään? :)

   Toki tiedostan, että kolmenkymmenen vuoden päästä olen aivan mummo minäkin jotain googlea muistellessani... ;)

   Poista
 2. Tää oli aivan timanttisen hauska juttu, mäkin hetken katsoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huippu! Tämän jälkeen tuli vielä ihana rosenlewin pesukonemainos, kannattaa katsoa sekin... ;)

   Poista