Hyvä olo

perjantai 10. tammikuuta 2014

"Rakas Eki! Oon 156cm ja 48kg, oonko OK? Kannattaisko mun laihduttaa??!" *)

Tähän tyyliin alkoi muistaakseni suurinpiirtein jokainen kysymys legendaarisen Suosikki-lehden Bees&Honey-palstalla. Oli muuten kyseisen lehden suosikkipalstojani.

Jos kysyjän mitat eivät partasuisen Ekin mielestä olleet OK, saattoi hän vastata: "Voisit kokeilla jättää pois ylimääräiset sipsit, limut ja karkit. Lisäksi olisi hyvä harrastaa jotain liikuntaa, voisit esimerkiksi pyöräillä kouluun."

Tammikuussa on jotain outoa, koska silloin kaikki laihduttavat ja harrastavat liikuntaa. Helmikuussa 90% massan mukana hurahtaneista on jo luovuttanut. Näin kävi muun muassa minulle viime vuonna.

Tänä vuonna housut kiristivät herkutteluntäyteisen syksyn jäljiltä sen verran tukalasti, että päätin lähteä miehen mukana kokeilemaan vähähiilihydraattista dieettiä. Olo onkin jo viikossa parantunut huomattavasti ylimääräisen sokeripöhnän poistuttua. En varsinaisesti tavoittele laihtumista, vaan sokerikoukusta irrottautumista. No okei, saisi ne viimeiset raskauskilotkin vihdoin lähteä. Parit farkut tuolla polttelisi. Esikuvani tässä projektissa on muuten Ada, ja tsemppiä olen saanut myös Ä.Hupulaisen personal trainer -projektista.

Tällä tyylillä kokeillaan seuraavat pari kuukautta:


  • Aamupala: kaksi ruisleivänpalaa (päivän ainoat leivät) ja juustoa
  • Lounas: työpaikan ruokalassa proteiini (liha/kala/kana) + kasvikset, mutta riisiä, perunaa tai pastaa vain ihan vähän
  • Välipala: proteiinirahka
  • Päivällinen: salaatti tai munakas
  • Iltapala: pikkuporkkanat, pähkinöitä, rahkapirtelö pakastemarjoilla tai hedelmiä tai vähän näitä kaikkia


Paljon vettä ja jos ei muuta keksi, niin teetä. Ja salaa lasten muumikeksipaketista varastettu herkkupala (hys siellä!!).

Liikuntaa en tällä hetkellä saa mahtumaan arkipäiviin. Ehkä viikonloppuisin sitten, JOS jaksan tai ehdin.

Vakkarisalaattiini tulee lohta, vihersalaattiainekset, kananmunaa, salaattijuustoa, pähkinöitä ja omenaa. Nam!



*) Mitat keksitty, ei siis omia mittojani. Jos siis menitte lankaan, hahah!

15 kommenttia:

  1. Tätä terveysbuumia on nyt tosiaan liikkeellä ja toivottavasti mahdollisimman moni kuuluu siihen 10% vähemmistöön :). Ihanannäköinen salaatti, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ainakin pyrin siihen vähemmistöön! ;) Tosin tuo liikuntapuolikin pitäisi saada kuntoon... No, jostain se on aloitettava!

      Poista
  2. Voi Eki ja Bees&Honey! Ei oo totta, siskolle tuli nimittäin Suosikki lehti ja luin tuon palstan aina ensimmäisten joukossa. Ihanaa ysärikamaa :D

    Ja voi, nyt olen tosi otettu :) Ihana jos joku sai inspistä minun taannoisista jutuistani! Se herkkulakko teki todella hyvää, etenkin kun huomasi että ilman sokeria pärjää. Joulu tosin meni pienessä suklaapöhnässä, joten tiukkaahan se oli palata ruotuun. Pakko se vaan on, tämä 30-kymppisen kroppa kun ei enää toimi kuin kaksikymppisenä ja suupaloja saa vähän vahdata ;) Minulla on taas herkuton tammikuu ja aika samantyylinen ruokavalio kuin sinulla. Vielä ne viimeiset kilot jos saisi tiristettyä pois.. Tosin sitähän ne (jotkut elämäntapagurut) sanovat että se pudottaminen olisi helppoa, painossa pysyminen taas se haastavampi asia, joten hui! ;)

    Liikunta tökkii täälläkin, vaikka aikaa ehkä olisikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin sain inspiksen, jäi oikein mieleen pyörimään ja jonkin aikaa kypsyteltyäni homma meni myös käytäntöön! :)

      Sokerin totaalikieltäytyjäksi en aio ruveta, mutta riippuvaisuus saa nyt jäädä. Suklaasta en siis luovu ikiajoiksi, mutta vähennän sen kulutusta 90%:lla... ;)

      Tsemppiä sinnekin herkuttomaan tammikuuhun! Saa jakaa salaatti- ja muut terveelliset ruokavinkit, vaihtelua kaivataan...

      Bees&Honey oli paras, hauskaa jos joku muukin sen muistaa... ;)

      Poista
  3. On kova terveysbuumi menossa! Mä en ole vielä saanut virallista ruokavaliota, mutta olen ollut viikon sisään punttisalilla ekaa kertaa sitten 1900-luvun, kahvakuulassa ja harjoittelemassa kotijumppaohjelman. Lisäksi koirat, lapset ja mies reissutyössä. Päivät alkaa klo 6 ja vika lapsi nukahtaa 23 tienoilla ( voi kiitos pk ja päikkärit) MUTTA tuntuu että on aivan ihanaa ja voimaannuttavaa kun varastaa aikaa liikkumiselle. :) ja syömisiä katsoo jo vähän myös. Mulla on säännöllinen ateriarytmi ja syönkin ihan terveellisesti mutta kompastus on se kun tulee kotiin töistä... Working on it. Paljon paree olo on jo kun sokeripöhnä on poissa kuten sinä sanoit. Tsempit sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin viimeisestä punttisalikäynnistä alkaa olla varmaan viisi vuotta. Huhhuh. Jumpassa kävin tuossa välillä mutta niiden tiukat aikataulut ei vaan käy yhteen työarjen kanssa. Helpointa olisi kai lenkkeily tai sitten tuon nurkassa olevan kuntopyörän hyödyntäminen. Kahvakuuliakin voisi kokeilla!

      Meilläkin on välillä noita 6-23 päiviä, se on r-a-n-k-k-a-a.... Tsemppiä sinnekin!

      Poista
  4. Minä olen kymmenen vuotta vähän väliä ollut vhh:lla. Puol vuotta aina jaksaa syödä vain kananmunia, makkaraa ja juustoa. Päiväni ateriat kun piti mahuttaa alle 25g. Oliko jo yks maitolasi mikä ylitti päivän saannin.
    Hyvin paino lähtee putoamaan, mutta raskausaikoina en ole ollut tällä niin tulee kilot äkkiä takas ja vielä ekstraakin. Mutta energisempi olo on, kun en syö mitään leipää, tuoremehut pois ja etenki sokeri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ihan noin radikaaleja suunnitelmia ole tehnyt. Kerran kokeilin sellaista, missä ei saanut syödä oikein edes kasviksistakaan tulevia hiilihydraatteja, se oli kamalaa enkä jaksanut sitä kuin pari viikkoa. :D Tuntuu että aika paljon tosiaan auttaa sekin kun jättää suklaan ja leivän pois. :) Ne kun olivat aiemmin ruokavalioni kulmakiviä, heh...

      Poista
  5. Hei, mullakin on iskemässä aika samanlainen terveysbuumi kuin sinullla! Yritän lisätä liikuntaa (tai paremminkin aloittaa sen uudestaan) ja ruokavaliokin on samantapainen kuin sinulla! Tällä viikolla en ole tainnut syödä ollenkaan makeaa! Jee, hyvä me! Muistetaan tsempata toisiamme niin ei pääse tavoite unohtumaan! :) Siispä, tsemppiä! !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvähyvä! Nyt sitten pitää muistaa palata asiaan säännöllisesti puolin ja toisin! :) Tämä juttu ei saa olla unohtunut kuukauden päästä!

      Mulla monesti homma kaatuu siihen, jos tulen flunssaan. Nyt siis pöpöt pysykööt poissa...

      Poista
    2. Joo, mulla samoin flunssat tai liiat työmatkat uhkaa katkaista hyvin alkaneet kuurit ja kuntoilut. Parhaiten onnistuu, kun elämä on yksitoikkoista. ;) Tai sitten pitäisi olla joku ulkopuolinen ruoskimassa. Myöskään liian ehdoton ei pitäisi olla. Silloin koko homma voi kaatua yhteen lipsahdukseen. Joo, ehdottomasti aihetta pitää pitää tapetilla! :)

      Poista
  6. Mä yritin poistaa tuota mun nimeä, mutta pelkkä kommentti siinä lähti enkä jaksanu yöllä alkaa korjailemaan;D eli samalla ruokavaliolla melkein mennään, muunnellen toki päivittäin. Tällä kertaa en halua niitä rauskauskiloja joita vieläkin on niiiin paljon Sirpan jäljiltä pudottamatta:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä ajattelin että jotain tuollaista siinä oli takana! ;) Mä poistin nyt sen nimesi tuosta.

      Kaipailen vinkkejä, kuinka vaihdella noita syömisiään, joten reseptejä jakoon blogiin vaan! :) Mullakin on raskausaikoina lähtenyt syömismopo aina vähän lapasesta, se kun auttoi pahoinvointiin...

      Poista
  7. Samat suunnitelmat+ niitä kuulia heiluttelen kotona edes 2 kertaa viikossa MUTTA olen tyytyväinen jos sen 20 minsaa kerta. Eli ihan pienikin muutos näin alkuun riittää kunhan suunta on oikea. Ja ne liikkeet on niin simppeleitä että samalla voi hyvin katsoa telkkaria ja syke pysyy silti "korkealla".

    B:n ja K:n mamma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsit kun saisin itseäni niskasta kiinni edes tuon verran... Kahvakuulat olisi kyllä siitä hyvät, että niillä pystyisi kohottamaan lihaskuntoa, se kun on aika surkealla tolalla tätä nykyä. Tsemppiä sinne projektiin! :)

      Poista